Napra pontosan tartják a menetrendet a Paks II. projektben dolgozók

Napra pontosan tartják a közösen egyeztetett menetrendet a Paks II. projektben dolgozók – mondta Szergej Vladimirovics Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója a moszkvai Atomexpo második napján. Magyar újságírói kérdésre beszélt arról, hogy nagyon hálásak azért, mert Magyarország az orosz technológiát választotta. – Nagyon nagyra értékeljük a magyar szakemberek felkészültségét, nagy tapasztalattal rendelkezünk az atomerőmű közös üzemeltetése terén. Jól ismerjük egymás technológiáját – fogalmazott. Mint mondta, a paksi megállapodás egy komplex szerződésre példa, nemcsak berendezések és technológia szállításáról van szó, beletartozik a finanszírozás, a fűtőanyag-szállítás is. Örömét fejezte ki, hogy az Euroatom jóváhagyta az üzemanyag-ellátásra vonatkozó szerződést. – A munka pontos és nagyszerű megszervezésének köszönhetően nincs egyetlen nap késés sem, minden a tervezett ütemterv szerint zajlik – összegezte.

A Roszatom leányvállalata, a Nyizsnij Novgorod-i Mérnöki Iroda megbízásából az Atomprojekt Tervezővállalat dolgozik Paks II. tervdokumentációján. Kazarin Alexandr, vezérigazgató-helyettes, a nyomottvizes reaktorosztály vezetője magyar újságírók előtt azt mondta, hogy jövő év júliusában leteszik az MVM Paks II. asztalára a tervdokumentációt, amelyet a projekttársaság nyújt be az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az európai szabály-rendszer sok tekintetben eltér az Oroszországban alkalmazottól, de minden előírást teljesíteni fognak – vázolta. Ez – mint lapunk kérdésére elmondta – , a Dunából származó hűtővíz felhasználását szabályozó elvekre is vonatkozik. Az, hogy a magyar fél 12 ezer pontban fogalmazta meg elvárásait, nem nehezíti a dolgukat. Jellemző, hogy a fejlett országok nagyon jól tudják, hogy milyen technológiát akarnak – fejtette ki Kazarin.

A Paks II. projekt mellett, amelyet dr. Aszódi Attila kormánybiztos képvisel, jelen van az Atomexpón az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is. Hamvas István vezérigazgató azt mondta, hogy két szekcióülésen és kerekasztal-beszélgetésen mutatják be a paksi tapasztalatokat a kiégett üzemanyag kezelésről, illetve karbantartás hatékonyságmonitorozásról.

– Mivel nagyon sok nukleáris iparági vezető jelen van, alkalom nyílik a kapcsolatitőke-építésre, aktuális problémák, kérdések megbeszélésére, konkrét együttműködések előkészítésére – tette hozzá Hamvas István. Azt mondta, hogy tárgyalt a Roszatom, valamint a paksi üzemanyagot szállító TVEL vezetőivel, illetve konkrét tárgyalást folytatott a Roszatom Overseas vezetőjével. A magyar és orosz kormány által aláírt szerződésben a karbantartás terén előrevetített együttműködés a paksi atomerőmű minden blokkjára vonatkozik. Az orosz partner a berendezések, alkatrészek beszerzésével és műszaki szerviz szolgáltatással nyújthat segítséget Paksnak. – A világban mindenhol az a gyakorlat, hogy a működés teljes időszakát segíti a szállító. Egy ilyen szerződést kötünk most. Ha olyan műszaki probléma lép fel, ami külső segítséget igényel, akkor ők, mint az ilyen típusú erőművek főismerői, akik mögött ott állnak a legavatottabb orosz cégek, kutatóintézetek, lesznek segítségünkre – vázolta Hamvas István.