Helyzetbe hozzák a helyi vállalkozásokat

Nem jelent különleges alkalmat a találkozás, hiszen mindennapos – derült ki Süli János szavaiból a paksi vállalkozókkal történt összejövetel nyomán. A polgármester a Paksi Iparos és Vállalkozói Kör klubestjén számolt be a város eredményeiről, terveiről. Ezt megelőzően lapunknak arról beszélt, hogy az önkormányzat olyan rendszert alakított, amely lehetőséget ad a helybeli vállalkozások szerepvállalására az önkormányzati munkákban. A szolgáltatásokat – például a rendezvények szervezését, a szoftverüzemeltetést, a vendéglátást – már eddig is helybeliektől rendelték, s immár a beruházások terén is találtak megoldást: az önkormányzat saját cégein keresztül vonja be a paksi vállalkozásokat, munkához, bevételhez juttatva őket. Az így elvégzett munka értéke idén több száz millió forintra rúgott.

Süli János arra számít, hogy miután túl vannak a kezdeti nehézségeken, ez még gördülékenyebben működik majd. Most még akadnak csúszások, későbbre halasztott munkák, amelyeket jövőre már késlekedés nélkül tudnak kezdeni, így az engedélyes tervvel rendelkező utcafelújítások a Váci, az Ady, a Kinizsi utcában. De ezen felül is van terv bőven – derült ki a városvezető előadásából –, hiszen a stadionnál pályakialakítással kezdődik a munka, szeretnének a polgármesteri hivatal épületével is kezdeni valamit, folytatni az iskolák, utak rendbetételét, a Deák-ház környékének szépítését, a tömbbelsők felújítását.

– Próbálunk több bevételhez jutni, az adót szigorúan beszedni, hogy a fejlesztésekhez biztos anyagi hátteret teremtsünk – húzta alá Süli János. Kitért arra is, hogy napirenden van az ipari park fejlesztése, területet már vásároltak, bíznak abban, hogy rövidesen pályázati források is lesznek az iparterület fejlesztésére.
Ulbert Sándor az iparoskör elnöke szerint a városvezetés korábban is törekedett arra, hogy paksi vállalkozók bevonásával végeztesse el a városi munkákat, de idén könnyebben juthattak szerephez. – Ha ez a tendencia folytatódik, elégedettek lehetünk – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy reméli, az erőműépítés pozitívan érinti a várost és a helyi vállalkozókat. A Paksi Iparos és Vállalkozói Kör rövidesen születésnapját ünnepli. Ezt – miként kiemelte – úgy teszi, ahogy eddig is, megajándékozva a várost egy programmal, illetve a Lussonium-díj átadásával. Az ünnepség december 12-én lesz.