Öt paksi sakkozó az Európa-bajnokságon

Forrás: sakk.ase.hu

A szlovéniai Brezice ad otthont az idei felnőtt nyílt egyéni sakk Európa-bajnokságnak. Mint az ase.hu oldalon írják, a március 27-én kezdődő 11 fordulós viadalon 40 ország több mint 300 sakkozója méri össze a tudását. A 100 ezer dollár összdíjazású tornán az érmes helyezések és a nyeremények megszerzése mellett a legfontosabb cél az első húsz közé jutás, ami automatikus kvalifikációt biztosít a közel kétmillió dollár összdíjazású 2023-as világkupára.

Gosztola István szakosztályvezető a Paksi Hírnöknek elmondta, hogy az ASE sakkcsapatából öt játékos képviseli a magyar színeket, a kvalifikációs hely megszerzésére Berkes Ferenc a legesélyesebb, de Ács Péter és Papp Gábor (akik egyben a férfi és női felnőtt válogatottak kapitányai is) is szerencsét próbálnak, csakúgy, mint hazánk és az ASE legerősebb húsz év alatti nagymestere, Kozák Ádám. A fiatal tehetségek közül a március 30-án még csak tizenötödik életévét betöltő Tancsa Tamás is csatlakozik a paksi delegációhoz, hiszen a verseny kiváló fejlődési terepet kínál számára is. Az érdeklődők a verseny alakulását a www.eicc2022.eu oldalon követhetik.

A férfi válogatott kerettagok szempontjából a szlovéniai Eb az utolsó nagy bizonyítási lehetőség a 2022-es, Indiában (Chennai) sorra kerülő sakkolimpiáig.