Vasárnap át kell állítani az órákat

Március 27-én vasárnap hajnali 2 órakor egy órával előre, hajnali 3 órára kell átállítanunk az óráinkat. Ezzel megkezdődik a nyári időszámítás. A nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer, amellyel a helyi időt tavasztól egy órával előre állítjuk a helyi időzóna idejéhez képest. A rendszer lényege, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – általában a reggel hét és az este tíz óra közötti periódus – megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges megvilágításra, ezzel kevesebb energiára van szükség, írják a mavir.hu honlapon.

Azt is írják, hogy a nyári időszámítás kezelése a MAVIR szempontjából nem jelent különösebb kihívást, az informatikai rendszerek automatikusan kezelik a márciusi és októberi váltásokat. Kihívást az jelenthet majd, ha az Európai Bizottság korábbi döntésének megfelelően a tagállamok önállóan döntenek, hogy melyik időzónát választják, a nyárit, vagy a csillagászatit. Az egységes európai villamosenergia-rendszerben az eltérő időzónák kezelése komoly informatikai feladat lesz majd, különösen az egymással szomszédos átviteli rendszerek esetében. A teljes közlemény ide kattintva elérhető.

Fotó: www.pixabay.com/obpia30

Ahogy korábban már írtunk róla, Magyarországon először 1954-ben vezették be az óraátállítást, és három évig alkalmazták, majd 1980-ban jelent meg ismét az életünkben, energiamegtakarítás céljából. Az Európai Unióban 1996-ban egységesítették a szabályait. A nyári időszámítás Európában március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Mint ismeretes az Európai Bizottság 2018. szeptember 12-én elfogadott javaslata szerint az óraátállítás 2019-ben megszűnt volna. A tagállamoknak eredetileg 2019 elejéig kellett volna jelezniük, hogy melyik időzónába szeretnének tartozni, de a határidő rövidnek bizonyult, így áttették a döntést 2021-re, ám a pandémia miatt ez tovább csúszik.