Szijjártó Péter: Szuverenitásunk záloga az atomenergia

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala.

Nem támogattunk és nem fogunk támogatni olyan szankciót, ami a nukleáris beruházásunkat veszélyezteti – szögezte le Szijjártó Péter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 66. Közgyűlésén, Bécsben. Hazánk külgazdasági és külügyminisztere közösségi médiában is közzétett beszédét azzal kezdte, hogy Európának recesszióval és energiaellátási gondokkal kell szembenéznie. – Világossá kell tennünk a tényt, hogy atomenergia nélkül nincs energiabiztonság és megfizethető energia, szuverenitásunk záloga az atomenergia, mert az teszi függetlenné az országot a környezet kiszámíthatatlan változásaitól – fogalmazott. Kifejtette, hogy Magyarországnak 40 évnyi pozitív tapasztalata van a nukleáris energia használatában. – Az atomenergia olcsó, biztonságos és fenntartható, nélküle nem lennének elérhetők a zöld célkitűzések.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a háború miatt szankciókat vezetett be az EU, de az atomenergia békés célú felhasználása nem esik a szankciók hatálya alá. Szavai szerint ettől függetlenül az Európai Unió egyes szervezetei megpróbálnak akadályokat gördíteni a nukleáris beruházások elé. – Világossá kell tenni, hogy azok a brüsszeli szervek, amelyek az új atomerőmű-beruházásunkat akadályozzák, a szuverenitásunkat sértik meg – mondta. Kifejtette, hogy Magyarország az energiaellátás biztonsága és az ország szuverenitása érdekében döntött új atomerőmű építése mellett. Ennek – mint kiemelte – a legszigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelnie.

A Paks II. beruházásra térve felidézte, hogy ez egy nemzetközi projekt, amit a Roszatom vezet, de amerikai, francia és német vállalatok is részt vesznek benne alvállalkozóként. A projekt megkapta a létesítési engedélyt, jövő ősszel pedig a várakozások szerint az első betonöntésre is sor kerül. Az új blokkok 2030-ra üzembe állnak. Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarországnak joga van megépíteni az új atomerőművet, mivel a energiamix kialakítása nemzeti kompetencia és az atomenergia nem esik uniós szankciók alá.

Az európai energiaellátási válság hatására a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbítása is napirendre került. – Az Európai Unió intézményeitől ideológia- és politikamentes, tényeken alapuló, tisztességes eljárást várunk el – hangsúlyozta a tárcavezető hozzátéve, hogy az EU újabb szankciós csomag összeállításán dolgozik, ám Magyarország számára továbbra is vörös vonalat jelent az ellátásbiztonság, éppen ezért hazánk soha nem fog támogatni olyan intézkedést, ami azt fenyegeti. – Nem támogattunk és nem fogunk támogatni olyan szankciót, ami a nukleáris beruházásunkat veszélyezteti, így nem támogatjuk a mérnöki, építőipari és IT szolgáltatások korlátozását sem – mondta Szijjártó Péter, majd zárásként köszönetet mondott a NAÜ főigazgatójának a nukleáris biztonság érdekében tett erőfeszítéseiért és jelezte, hogy hazánk számít a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség támogatására.