Szijjártó Péter: a Paks II. beruházás kiváló terepe a nemzetközi együttműködésnek

A Siemens jelenléte is garancia arra, hogy az új paksi atomerőművi blokkok építése nemzetközi projekt keretében történik – mondta Szijjártó Péter a német vállalat üzemcsarnok-avatóján Budapesten, olvasható a paks2.hu oldalon.

Forrás: paks2.hu

A Siemens Energy 17 ezer négyzetméteres budapesti gyáregységének, képzési központjának és napelemparkjának avató ünnepségén a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a vállalat beruházási programja kiválóan lefedi a magyar energiastratégia legfőbb célkitűzéseit, vagyis azt, hogy képes legyen a működéshez szükséges energia minél nagyobb részének előállítására.

– Az elmúlt évek bizonyították azt, hogy az az ország lehet igazán erős, amely a megfelelő képességekkel rendelkezik az energia-előállítás tekintetében. Ezért is építjük az új paksi blokkokat – húzta alá Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy a német vállalatóriás, amellyel hazánk stratégiai együttműködést kötött, a jövőben is kulcsszereplője lesz a magyar energiaellátás biztonságának, mert a francia Framatome-mal közösen elnyerte az új paksi atomerőmű irányítástechnikájának leszállítására kiírt tendert. Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy a paksi bővítés valódi nemzetközi projekt, az orosz fővállalkozó mellett amerikai, francia, német, osztrák és svájci cégek is jelen vannak a beruházáson.

– Nagy nemzetközi vállalatok dolgoznak együtt annak érdekében, hogy a következő évtized elején hálózatra kapcsoljuk a két új blokkot. Mindaz, ami ma Magyarországon a nukleáris energia terén történik, egyfajta reményt is ad arra, hogy a józan ész még nem veszett ki teljesen a nemzetközi életből, és reményt ad arra, hogy a jövőben talán még vissza tudunk majd térni a kölcsönös tiszteleten alapuló normális nemzetközi együttműködéshez – fogalmazott.

A miniszter leszögezte, hogy Magyarország a jövőben is a keleti és a nyugati gazdaság találkozási pontja kíván maradni, a magyar kormány pedig bátorítja a keleti és a nyugati vállalatok együttműködését.

A Siemens most átadott multifunkcionális üzemében gázturbina-égőfejeket fognak előállítani, az oktatási központ magyar szakemberek képzését szolgálja, az új napelempark 1,5 megawatt teljesítményű.

Forrás: paks2.hu