Átvették a megbízóleveleket

Átvette megbízólevelét Paks megválasztott polgármestere és a megválasztott képviselők is június 19-én. A megbízóleveleket dr. Bencsik Lajos, a Helyi Választási Bizottság elnöke adta át. Az új testület októberben kezdheti meg a munkát, a polgármester és a képviselők mandátuma öt évre szól.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A megválasztott polgármester és képviselők jogaikat a választási törvény szerint október 1-től gyakorolhatják majd. Dr. Sátor Vera, a Helyi Választási Iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy az október 1-ig tartó átmeneti időszakban ugyanolyan hatáskörökkel működik a képviselő-testület, mint általánosan. Az önkormányzati törvény csak olyan esetekre ír elő speciális szabályt, amelyek nem az átlagos működés keretébe esnek, például, ha a polgármester vagy alpolgármester lemond.

Az újonnan megválasztott képviselő-testület tagjai: Heringes Anita polgármester, Molnár József Péter, Nagy Balázs, Horváth Zoltán, Mezősi Árpád György, Kudorné Szanyi Katalin, Barnabás István, Weisz Mátyás, akik mindannyian a Paksi Deák Ferenc Egyesület tagjai. A Fidesz–KDNP színeiben Szél Benjámin mellett a kompenzációs listáról mandátumot szerzett Szabó Péter, Leber Ferenc és Benke Gábor.

A Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai: Féhr György, Racskó Steffi, Hirt József, Tresznics Károly, Juhász Veronika. A képviselők a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesület tagjai.

A Paksi Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjai: Berki Attila (1997), Berki Attila, Gertner Ferenc, Farkas Attila, Farkas Péter. A képviselők valamennyien a Cigány Közösségek Szövetségének tagjai.

A Paksi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat tagjai Krickij Szergej, Papp Natália, Papp Olga. A képviselők valamennyien a Nova Hvylja Egyesület tagjai.

A helyi nemzetiségi önkormányzatoknak, éppúgy, mint a települési önkormányzatoknak az október 1-jét követő 15 napon belül kell összehívniuk az alakuló ülésüket, ahol leteszik esküjüket.