Hőségriasztás és vörös kód van érvényben

Életbe lépett a vörös kód június 19-től. A figyelmeztetés kötelezővé teszi minden szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. A péntek 20 óráig tartó speciális eljárásrend fokozatosan lép életbe.

A HunagroMet másodfokú vészjelzése alapján a napi középhőmérséklet 2024. június 19. (szerda) és június 21. (péntek) között eléri, helyenként meg is haladja a 27 Celsius-fokot. Ezt figyelembe véve, illetve az extrém hőségnek kitett hajléktalan személyek egészségének megóvása érdekében Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kiadta a vörös kódot. A figyelmeztetés szerda reggel 8 órától péntek este 20 óráig van érvényben.

Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ intézményvezetője azt mondta, hogy a vörös kód speciális eljárásrendet jelent a szociális tevékenység területén. Több olyan kiemelt szolgáltatásuk van – például a hajléktalanellátás, az idősek, a fogyatékkal élők ellátása, a szociális étkeztetés –, ahol különösen oda kell figyelni az ellátottakra ebben az időszakban. Borbás László úgy tájékoztatott, hogy az intézmény a hajléktalanellátásban továbbra is a nap 22 órájában tudja fogadni az érintetteket, valamint az Ifjúság útja 4. szám alatti székhelyépület klimatizált helyiségei is nyitva állnak. Az intézmény munkatársai ebben az időszakban fokozottan figyelnek a megfelelő szabályok betartására, az intézmény pedig az ő védelmükre.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív

A vörös kódra tekintettel Paks Város Önkormányzata is megtette a szükséges intézkedéseket. Szabó Péter polgármester arról tájékoztatott, hogy a Polgármesteri Hivatal előtti téren felszereltek egy párakaput. illetve ásványvizet osztanak a legmelegebb napokon a Paksi Polgármesteri Hivatalnál, a Pákolitz István Paksi Városi Könyvtárnál és a Csengey Dénes Kulturális Központnál, de minden paksi közintézmény nyitva áll a lakosság előtt.