Huszonöt hallgató kezdte meg szakmai gyakorlatát Paks II.-nél

Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkezetek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen.

Fotó: Paks II. Zrt.

– A szakmai gyakorlatosok fogadása minden évben fontos cél a Paks II. Zrt. számára. Idén kimagasló az érdeklődés, 25 fő tölti nálunk gyakorlatát, ez a társaságnál dolgozók létszámának 5 százaléka – mondta Benedek Áron a hallgatók első, Paks II.-nél töltött munkanapján. A társaság humán erőforrás igazgatója hozzátette, a hallgatók több mint 70 százaléka műszaki területen fog tapasztalatot szerezni a Paks II. Zrt-nél.

A fiatalok első napjukon betekintést nyerhettek a projekt aktualitásaiba a Kommunikációs Igazgatóság közreműködésével, valamint részletes, műszaki fókuszú tájékoztatást hallhattak az atomerőművek, kiemelten a Paks II. projekt keretében épülő VVER-1200 blokkok műszaki sajátosságairól a Műszaki Igazgatóság szakemberétől.

A hallgatók később részt vettek a belépőképzésen, ahol a társaság operatív működésével kapcsolatos szakterületi információkat sajátították el. Gyakorlati idejük során kilátogatnak majd az építési területre és a Paksi Atomerőműbe is, ahol 4 órás vezetett programon tekinthetik meg a látogató központot, az üzemi területet és a gyakorlóközpontot, emellett megnézik az Atomenergetikai Múzeumot, valamint az Radioaktív Hulladékokat Kezelő társaság tevékenységébe is betekintést kapnak egy szakmai látogatás során. Mindezeken túl lehetőségük lesz a különböző workshopokon részt venni a Paks II. Zrt. Humán Erőforrás Igazgatóságának szervezésében. Szakmai fejlődésüket, tanulmányaik gyakorlati alkalmazását a szakmai programok mellett a napi munkavégzésben mentorok segítik.

– Habár nagyon fontos az, hogy megfelelő tudással vagy egy bizonyos alappal érkezzenek a Paks II. Zrt.-hez a különböző munkakörökbe munkavállalók, egyre inkább az kerül a fókuszba, hogy milyen a jelölt személyisége, attitűdje, hozzáállása, mennyire képes együtt dolgozni a csapattal. A szakmai gyakorlati program így nem csupán az egyetemisták számára fontos, hanem a Paks II. Zrt. számára is, hiszen megalapozhat egy későbbi együttműködést a hallgató és a társaság között. Nekünk abban van felelősségünk, hogy megmutassuk ennek a pályának a szépségét – emelte ki Benedek Áron.

A Paks II. Zrt. 2018 óta fogad tanulókat szakmai gyakorlati programja keretében. Mostanáig már több mint száz hallgató szerzett munkatapasztalatot ebben az unikális projektben, amelynek célja, hogy egy biztonságosan üzemelő atomerőmű álljon üzembe a következő évtized elején.

(X)