Kábelhiba okozott áramszünetet Pakson

Kettős kábelhiba, tehát két különböző, de csaknem egy időben kezdődő meghibásodás okozott szolgáltatás szünetet Paks egy részén 2024. július 10-én éjjel. A hibát zárlati túlfeszültség okozta – tájékoztatott közleményben az E.ON.

Fotó: illusztráció

Pakson, az Óváros egyes utcáiban, valamint a Dózsa György úton és vonzáskörzetében 22.14-kor, a Tolnai út vonalán, és az Újvárosi lakótelep egy részét, a Kishegyi út és Kurcsatov utca által bezárt területet pedig 22.43 perctől érintette a meghibásodás. A hibát zárlati túlfeszültség okozta.

A hibahelyek bemérését, feltárását az éjszaka folyamán azonnal megkezdték az E.ON szakemberei. Mivel azt látták, hogy a hibák javítása hosszabb időt vesz igénybe, azt a döntés hozták, hogy egy ideiglenes, új áramellátási vonalat építenek ki az éjszaka folyamán. A cél az volt, hogy az áramellátás mielőbb, a reggeli óráktól újra biztosítható legyen az érintett területen.

Ehhez egy speciális középfeszültségű, úgynevezett provizor kábelt szállítottak a helyszínre. Ezt egy darus segítségével leemelték, majd több órás munkával beépítették. Ezzel a megoldással reggel 8 órakor az érintett paksi lakosok jelentős részénél, majd 8:42-kor valamennyi érintettnél helyreállt az áramszolgáltatás.

Az E.ON szakértői jelenleg is a helyszínen vannak és a teljes helyreállításon dolgoznak, de az áramellátás ez idő alatt is folyamatos – olvasható az E.ON közleményében.