Magas szinten zajlik a projekt megvalósítása

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt közös törökországi munkalátogatásuk keretében.

Forrás: Roszatom

A felek megállapították, hogy a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítása magas szinten zajlik, köszönhetően annak, hogy az orosz tervezésű, 3+ generációs jövőbeni atomerőművi blokkok magyar megrendelőjével hatékony a közös munka.

A megbeszélésen az orosz és a magyar vezetők hangsúlyozták az állandó párbeszéd fontosságát, megemlítve, hogy nemcsak a projekt fő résztvevői, hanem a külföldi partnerek is nagymértékben érdekeltek annak megvalósításában.

Amint azt a korábbiakban Szijjártó Péter megjegyezte: „Az Oroszországgal folytatott energetikai együttműködés mindkét ország érdekét szolgálja. A két új paksi atomerőművi blokk gyors felépítése tovább erősíti Magyarország energiabiztonságát és jelentősen csökkenti a nemzetközi energiapiac drámai változásaitól való függőségét.”

A tárgyalások eredményeként a felek megállapodtak abban, hogy a jelenlegi külpolitikai helyzet figyelembevételével folytatják az Oroszországi Föderáció és Magyarország közötti együttműködés legfontosabb területét jelentő Paksi Atomerőmű két új erőművi blokkjának megvalósítását.

Háttér:

A Paks II. Atomerőmű építési területén befejeződött a 2,7 km hosszú résfal építése, befejezéshez közelednek a talajszilárdítási munkálatok, júliusban az építők hozzálátnak a földkitermelési munkákhoz a projekt szerinti 27 méter mélységig, készülnek a felvonulási terület építményei, és a tervek szerint az idei év végén megkezdődik magának az atomerőművi blokkoknak az építése. Ezzel párhuzamosan a Roszatom vállalatainál készülnek a reaktorsziget berendezései, a reaktortartály, majd a későbbiekben a gőzfejlesztők, a fő keringtetőszivattyúk. 2024. április végén megkezdődött a paksi 5. blokk reaktortartályának gyártása Szentpétervár mellett, a kolpinói AEM Tyehnologii vállalat üzemében. Mostanra körülbelül 600 tonna folyékony acélnak megfelelő mennyiségű kohászati ​​nyersdarabot öntöttek ki, ami körülbelül a fele a reaktortelepítéshez szükséges mennyiségnek. Megkezdődött az alkatrészek megmunkálása. Július végéig az építési telephelyre érkezik a zónaolvadék-csapda – ez lesz az első nagy méretű berendezés, amely Oroszországból Paksra érkezik – tájékoztatott a Roszatom.