Szijjártó Péter: érkezik a Paks II. Atomerőmű egyik főberendezése

Kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, a hosszú gyártási idejű eszközök előállítása is folyamatos, így
minden adott ahhoz, hogy a két új blokk a következő évtized elejére megkezdhesse a termelését –
közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter annak kapcsán, hogy a Roszatom
vezérigazgatójával tárgyalt Isztambulban.

Forrás: Paks2

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalása előtt arról számolt be, hogy a paksi bővítés dübörög. Mostanra kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, és ez a szám folyamatosan nő. A csúcsidőszakban valahol majd nyolc- és tízezer között lesz a helyszínen dolgozók száma.  A miniszter rámutatott: az orosz fővállalkozó mellett nyugat-európai, amerikai és magyar vállalatok kifejezetten harmonikusan dolgoznak együtt a beruházáson. Ezt a jelenlegi geopolitikai kontextus tükrében biztató jelenségnek minősítette.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy gőzerővel zajlanak az építkezés biztonsága szempontjából kulcsfontosságú talajszilárdítási munkálatok, amelynek során összesen 76 ezer cölöpöt terveznek lefúrni, és ezekből több mint húszezer már elkészült. Az ötödik blokk nukleáris szigete alatt a talajszilárdítás már 82 százalékos készültségi fokot ért el, ami megteremtette a lehetőséget arra, hogy megkezdjék a tesztjeit a 23 méteres mélységig történő teljes talajkiemelésnek. – Ezek a folyamatok kulcsfontosságúak az első beton öntése szempontjából, amire néhány hónap múlva kerülhet sor. Ez egy olyan pont az atomerőművek építésénél, amelyet mindig egy kiemelt mérföldkőként szoktak értelmezni – mutatott rá.

Kitért a hosszú gyártási idejű eszközök előállítására is. Elmondta, hogy a reaktortartály kovácsolása hónapok óta folyik Szentpétervár mellett – ez három évet vesz igénybe –, a zónaolvadék-csapda pedig nemrég elkészült. – Utóbbi egy hatalmas, 750 tonnás berendezés, ezt már hajóra is tették, most a Duna romániai szakaszán halad Magyarország felé. Az érkezését egy-két héten belül várjuk – tudatta. Hozzáfűzte, hogy az időpontot befolyásolja a Duna vízállása, és az, hogy a Vaskapunál meddig tart az átrakodás.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a paksi beruházásra már semmilyen szankció nem vonatkozik, így tehát az építkezés, a műszaki, a pénzügyi teljesítés is zavartalanul tud folyni az elkövetkezendő időszakban.

Szijjártó Péter kitért a Paks II. beruházás jelentőségére is. – A környezet megkímélése, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése és hazánk hosszú távú, önálló ellátásbiztonsága szempontjából is kulcsfontosságú a paksi beruházás sikere –szögezte le.