A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200-as reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.

A VVER-1200-as reaktorokban használt üzemanyagpálcák jól bírják a terhelésváltozást. Forrás: Roszatom

A teszteket a dimitrovgrádi Nukleáris Reaktorok Tudományos Kutatóintézetének (NIIAR) telephelyén működő MIR kutatóreaktorban végezték el a TVEL megrendelésére. Különböző összetételű fűtőelemeket vizsgáltak az üzemanyagba integrált neutronelnyelővel (reaktorméreggel) és anélkül. A kutatóreaktorban a nukleáris üzemanyag viselkedését vizsgálták egy VVER-1200-as blokk napi szintű teljesítmény változtatását modellezve 18 hónapos üzemanyagciklust alapul véve.

A kísérlet eredményeit a tervezéskor végzett számitások ellenőrzésére is használták, igazoldandó, hogy a VVER-1200-as reaktorok üzemanyaga megbízhatóan működik napi teljesítményváltoztatást feltételező üzemmódban is.

A tesztek során a reaktor hőteljesítményét 100 százalék és 40 százalék közötti tartományban változtatták, ami lekövette a villamosenergia-rendszer napi szintű terhelésváltozását. Modellezték az éjszakai leterhelést hét órás időtartamban 40 százalékos teljesítményre, majd a felterhelést a reggeli fogyasztási csúcs alatt – négy órán át 100 százalékos teljesítményen működött a blokk, majd a nappali fogyasztáscsökkenést modellezendő négy órán 40 százalékra terhelték vissza a blokkot, majd ismét felterhelték azt az esti csúcsnak megfelelő, kilenc órás időtartamra 100 százalékos teljesítményszintre. A reaktortesztek 224 teljes napig folytak, ezalatt 218 alkalommal terhelték le és fel a blokkot.

Az üzemanyagtesztek eredményei alapján bebizonyosodott, hogy az orosz nukleáris üzemanyag teljes mértékben működőképes teljesítménykövető üzemmódban is, ami nem befolyásolta jelentősen az üzemanyagpálcák geometriai jellemzőit, az üzemanyag hőmérsékletét, az üzemanygpálcában a gáznyomást, valamint a burkolat korróziós állapotát stb. Az összes kísérletben szereplő fűtőelem végig hermetikusan zárt maradt.

– A vizsgálat eredményei megerősítették, hogy a Roszatom által gyártott nukleáris üzemanyag teljes mértékben megőrzi intaktságát és működőképességét a teljesítmény többszöri, gyors változtatása esetén is Ez egy újabb lépés annak megalapozására, hogy az orosz nagy teljesítményű reaktorok képesek teljesítménykövető üzemmódban is működni. Az orosz tervezésű atomerőművek külföldi üzemeltetői élénken érdeklődnek a nukleáris termelés hatékonyságának növelését célzó iparági kutatásaink iránt. Mindez a VVER-1200 típusú reaktorok esetében a manőverező üzemmód, a VVER-1000 típusú reaktorok esetében pedig a blokk teljesítményének 107 százalékra való növelésének megalapozását jelentheti – közölte Alekszandr Ugrjumov, aTVEL kutatás-fejlesztésért felelős tudományos alelnöke.

Forrás: Roszatom közleménye