Felújították a világháborús emlékművet

– Tavaly októberben delegáció érkezett Tolna vármegyébe Main-Tauber járásból. A delegációt a partnermegyei kapcsolat egykori aláírója, a járás akkori vezetője, Georg Dancer vezette, a delegáció tagjai voltak egykori és most is dolgozó képviselők. Dunakömlődi látogatásuk során lettek figyelmesek a velük közösen állított emlékmű állapotára, és hazautazásukat követően kerestek meg, hogy szervezzem meg az emlékmű felújítását, melyet finanszíroznak – elevenítette fel a Dunakömlődön álló második világháborús emlékmű felújítása alkalmából megtartott ünnepségen Féhr György, a Tolna vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Féhr György. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Az emlékmű egy haránt repedés miatt régóta rossz állapotban volt. A Franz und Gertrud Schenzinger Stiftung németországi alapítvány finanszírozta a felújítás 75 százalékát. A szervezettel Main-Tauber-Kreis-i, Dunakömlődről elszármazott képviselők vették fel a kapcsolatot. Egyikük, Michael Szabo elmondta, hogy a költségek fennmaradó 25 százalékát ötletgazdaként Josef Nachtman és jó maga vállalták. Az emlékoszlop javítását Süveges Zoltán egyéni vállalkozó végezte.

Forrás: TelePaks

Az ünnepségen Leber Ferenc, Paks alpolgármestere azt mondta, az emberi tisztességhez tartozik, hogy őseink emlékét megőrizzük, és cselekedeteik jelentőségét érdemükhöz méltóan megörökítsük utódainknak is. Ez történt itt, Dunakömlődön is 1992 novemberében, amikor felavatták ezt az emlékoszlopot. Emlékeztetett néhai dr. Széchenyi Attila dunakömlődi képviselőre, aki az emlékmű készítésének lelkes pártolója és szervezője volt, és köszönetet mondott a felújítás finanszírozóinak.

A most felújított emlékmű létrehozásának gondolatát a köschingi Johann Egner, Johann Brüll és Jozef Heisler vetették fel 1991-ben dunakömlődi látogatásuk során. Németországban gyűjtés kezdődött, akárcsak Dunakömlődön, és a paksi önkormányzat is pártolta az emlékmű állítását. A PA Rt., a Dunacenter Kft., az ÁFÉSZ, a Schilling Roger Német Nemzetiségi Egyesület támogatásával, Tauberbischofsheim, Lauda-Königshofen, Reichertshofen városok adományai révén jött létre a Palotás József alkotta emlékszobor, melyet 1992. november 8-án avattak fel.