Katonák és kadétok is eveztek a túrán

– Ez az esemény nem csupán a kitartás és a csapatszellem ünnepe, hanem annak a bizonyítéka is, hogy a Dunának, Európa egyik legfontosabb folyójának mentén élők összetartása és együttműködése mennyire erős és élő – mondta köszöntőjében Koronczai Tibor, a Magyar Honvédség Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred ezredese, ezredparancsnoka a 67. Tour International Danubien (TID), azaz a nemzetközi Duna-túra paksi állomásán tartott ünnepségen.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Gratulált a hét területvédelmi ezred állományába tartozó 32 katonának, közöttük 24 tartalékos katonának, és a BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikum 10 kadétjának, akik csatlakoztak az idei túrához az Esztergom–Paks szakaszon, melynek hossza 176 folyamkilométer. Éppen annyi, ahány éve alapították a Magyar Honvédséget, amely először vett részt a túrán.

Fejérvári Gábor, a TID magyarországi szervezője azt mondta, reméli, hogy a jövőben még többen, még hosszabb időre csatlakoznak a Magyar Honvédség soraiból a Duna-túrához.

Az eseményen a tartalékos katonákból álló Miskolci Tábori Fúvószenekar zenélt, volt katonai hagyományőrző bemutató és toborzó pont fegyverbemutatóval. Az ASE csónakházához érkezőket a Magyar Tüzér Egyesület díszlövésekkel fogadta.

Az ott töltött éjszaka után a túrázók bontották sátraikat, újra vízre tették hajóikat, és immár a katonák és kadétok nélkül elindultak következő állomásuk, Baja felé.

A TID-et 1956-ban alapították szlovák és magyar kajakosok, akik a Pozsony és Budapest közötti távot teljesítették. Aztán folyamatosan formálódott a túra, ami már évek óta Ingolstadtól a Fekete-tengerig tart. A teljes táv 2455 kilométer, amit durván két és fél hónap alatt tesznek meg a résztvevők. Mivel a TID kerettúra, csak egyes szakaszokra is lehet csatlakozni. A magyarországi szakaszon nyolc pihenőhely van, a létszám általában 120-150 fő, aminek körülbelül 85 százaléka külföldi. A szervezők a szakaszbeosztást biztosítják, illetve segítséget adnak a vízi járművek bérléséhez és szállításához, egyébként a résztvevők teljesen önellátóak. Az elmúlt években a világ közel húsz országából több tízezer vízitúrázó töltött rövidebb-hosszabb időt a TID keretében a Dunán.