A tudományos igényesség és a szakmai alázat alapértékek

Vezetőváltás történt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.-nél. Dr. Kereki Ferencet, aki tizennégy éven át állt a cég élén, a korábbi stratégiai és műszaki igazgató váltotta az ügyvezető igazgatói székben. Nős Bálint húsz éve dolgozik a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezelésével foglalkozó társaságnál.

Az eddigi leghosszabb ideig – 14 évig – regnáló ügyvezető igazgató, dr. Kereki Ferenc átadta a stafétát, új vezetője van az immár 250 fős RHK Kft.-nek. A távozó vezető döntését az Energiaügyi Minisztérium is támogatta, amely az RHK Kft. tulajdonosi joggyakorlójaként határozta meg a vezetőváltás körülményeit. Dr. Kereki Ferenc azt mondta, egy cég menedzsmentje számára a munkavállalók fejlődése kulcsfontosságú. – Nős Bálint eddigi életútján végigtekintve, tökéletesen tetten érhető ez a felfelé ívelés. Határozottan örülök a döntésnek mind szakmai, mind emberi szempontból. Egy távozó vezető számára – főként ha figyelembe vesszük, hogy az RHK Kft. nemzeti érdekeket képvisel – egyáltalán nem mindegy az utód személye. Nyugodt szívvel adom át a megbízatást – hangsúlyozta dr. Kereki Ferenc, aki 2010 óta volt a radioaktív hulladékok elhelyezéséért, a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolásáért, a nukleáris üzemanyagciklus lezárásáért, valamint a nukleáris létesítmények leszereléséért felelős vállalat vezetője. Irányítása alatt számos projektet és innovációs programot vitt véghez a társaság.

Nős Bálint. Fotó: Babai István

– Az alap, amelyet kaptam minden tekintetben sziklaszilárd. A szakmaiság messzemenőkig való képviselete mellett szeretném, ha még több tekintet szegeződne arra a szakembergárdára, amely a szervezet igazi és megkerülhetetlen energiáját összpontosítja. Elengedhetetlen a kötelezettségeink maradéktalan teljesítése, de azt hiszem, hogy az odáig vezető folyamatok és benne az ember láthatóvá tétele az igazán lényeges – fogalmazott Nős Bálint.

Az újonnan kinevezett ügyvezető igazgató 2002-ben érkezett a társasághoz a Budapesti Műszaki Egyetemről, ahol mérnök-fizikusként végzett nukleáris technika szakirányon. Kezdetben a radioaktívhulladék-tárolók biztonsági értékelésével, hulladékátvételi kritériumok származtatásával és a nukleáris üzemanyagciklus zárásának kérdéseivel foglalkozott. A sugárvédelem területén szerzett tapasztalatai eredményeként 2004-ben sugárvédelmi vezetői kinevezést kapott. Közreműködött a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló létesítésének előkészítő szakaszában a radioaktív hulladékok átvételi rendszerének kialakításában, illetve a sugár- és környezetvédelmi ellenőrző rendszer koncepciójának kidolgozásában.

A cég stratégiai és műszaki igazgatóságát – melynek irányítását dr. Molnár Balázsnak adta át – 2014-től vezette. Ezen pozíciójában többek között aktív szerepet vállalt a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek kezelésével foglalkozó nemzeti politika és nemzeti program kidolgozásában. – A munkámat tekintve alapértéknek tartom a tudományos igényességet, a szakmai alázatot, és amit első főnökömtől, Buday Gábortól elsajátítottam: a kollégák közti szinergiát. Fontos meghallgatnunk és megértenünk egymás szempontjait, így közösen többek leszünk. Véleményem szerint a kulturált szakmai viták előrevisznek. Hiszek a kompromisszumokban – mondta. Arra is kitért, hogy fontos megismerni és alkalmazni a radioaktívhulladék-kezelésben élen járók tapasztalatait, s megmutatni a szakma képviselőinek az elért eredményeket.

– A nukleáris ipar nagy környezetvédelmi kihívására tudunk választ adni azzal, hogy a radioaktív hulladék és kiégett üzemanyag hosszú távú biztonságos kezeléséről gondoskodunk. A nukleáris iparra jellemző folyamatos fejlődés a hulladékkezeléssel foglalkozókat is újabb és újabb kihívások elé állítja – vázolta Nős Bálint. Mint elmondta, jelenleg a Paksi Atomerőmű további üzemidő-hosszabbítása és az új blokkok építése jelenti az aktuális kihívást, feladatot számukra. Az RHK Kft. szakembergárdája a keletkező többlethulladék elhelyezésére szolgáló koncepció megalkotásán dolgozik – szoros együttműködésben a Paksi Atomerőművel és a Paks II. Zrt. -vel. Természetesen az alapfeladataik is komoly terhet rónak a szakembergárdára, többek között a létesítmények üzemeltetése, korszerűsítése, szükséges bővítése és a nagy aktivitású hulladékok tárolójával kapcsolatos kutatások. Miután hazánkban is bevezették a nagyon kis aktivitású hulladékok fogalmát, az RHK Kft. feladata, hogy gondoskodjon ezek kezeléséről. A szükséges kutatási koncepció kiválasztásával, alkalmazásával ki kell jelölniük az ebbe a kategóriába sorolt hulladékok befogadására szolgáló tároló helyét, majd menedzselni annak megépítését.

Nős Bálint arra is kitért, hogy nagy gondot fordítanak a lakosság tájékoztatására. Naprakész információkkal szolgálnak tevékenységükről saját csatornáikon, illetve a létesítmények környezetében működő önkormányzati társulásokon keresztül is. A létesítmények társadalmi elfogadottsága kiemelkedő, és nagyon jó a cég tevékenységének nemzetközi megítélése is, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ARTEMIS-misszió elnevezésű felülvizsgálata is igazolt két évvel ezelőtt.

Megjelent a Paksi Hírnök július 26-i számában.