Pupp Réka ötödik lett az olimpián

Tatamira lépett az olimpián Pupp Réka az Atomerőmű SE versenyzője az 52 kg-os súlycsoportban, és az ötödik helyen végzett.

Az előző két év kvalifikációs versenyein elért jó eredményeinek köszönhetően kiemeltként egyből a legjobb 16 versenyző közé került, ahol mongol ellenfél várt rá. Lkhagvasuren Sosorbaram nem volt erőnyerő, az első körben ipponnal győzött a spanyol Ariane Toro Soler ellen. Eddig háromszor mérkőzött Réka a mongol lánnyal, tavaly az ulanbatori Grand Prix-n és a budapesti Masters viadalon győzött ellene, de a decemberi Tokyo Grand Slam-en Sosorbaram volt a jobb. Ezúttal sem volt könnyű dolga a paksi lánynak, kétszer is páros intést osztott ki a mérkőzésvezető, akciót nem sokat láthattunk. Végül szőnyegelhagyásért harmadszor is megintették a mongol lányt és leléptették, Réka jutott tovább.

A következő mérkőzését már a legjobb nyolc között vívta Réka, a világranglista harmadik, 29 éves Odette Giuffrida ellen. Az olasz lány ellen tavaly májusban, Dohában, a világbajnokságon győzött utoljára, azóta a 2023-as és 2024-es Európa-bajnokságon is Giuffrida nyerte az összecsapásukat. Sajnos ezúttal is az olasz hagyta el győztesen a szőnyeget, egy wazaarival volt jobb Rékánál. Mivel ez már a legjobb nyolc között történt, így nem ért véget az olimpia az ASE versenyzőjének, a vigaszágra került, ahol az izraeli Primo Gefen ellen mérkőzött. Réka az elmúlt két évben kétszer csapott össze Gefennel, 2022 decemberében a jeruzsálemi Masters tornán a paksi lány nyert, míg a 2023-as budapesti Masters az izraeli sportoló sikerét hozta. Most ismét Rékán volt a sor: 47 másodperc alatt egy karfeszítéssel megadásra kényszerítette Gefent.

Mint három éve a tokiói olimpián, ezúttal is bronzéremért léphetett tatamira a következő meccsén Réka. Nagyon nehéz ellenfél várt rá, az elődöntőben vereséget szenvedő, világranglista negyedik, 29 éves, francia Buchard Amandine ellen idáig még nem sikerült győznie. Legutóbb Abu Dhabiban a májusi világbajnokságon a bronzéremért mérkőztek, és Buchard egy wazaarival győzött. Ezúttal több mint hét percig gyűrték egymást, végül a francia egy wazaarival megszerezte a bronzérmet. Pupp Réka az ötödik helyet szerezte meg.

Fotó: Team Hungary Facebook-oldal