Heringes Anita: Megyünk továbbra is előre

Ahogy arról beszámoltunk, különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásában érintett ingatlanokat, az atomerőmű adói elkerülnek a várostól. A tegnap este megjelent Magyar Közlöny szerint a gazdasági övezet működését az építési és közlekedési miniszter – azaz Lázár János – koordinálja és támogatja. A hírre reagált Heringes Anita (PDF), Paks június 9-én megválasztott polgármestere.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Heringes Anita úgy tájékoztatott, hogy közel hétmilliárd forint adó elvételéről szól a rendelet, ami augusztus 14-től hatályos. Elmondta, hogy rendkívüli testületi ülés megtartását kezdeményezték Szabó Péter polgármesternél, aki azt a választ adta, hogy jövő hét keddre tud testületi ülést összehívni.

– Innentől kezdve újra kell terveznünk az idei évi költségvetésünket, és úgy kell átgondolnunk, hogy a jövő évi költségvetés szempontjából is fenntartható legyen – indokolt Heringes Anita, aki arról is tájékoztatott, hogy bejelentkezett Lázár János miniszterhez, és bízik benne, hogy mihamarabb tudnak egyeztetni. Hangsúlyozta: még október 1-je előtt meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek most égetőek, és amelyek városunk költségvetését egyensúlyban tudják tartani. Ez egy felelősségteljes lépés lesz, és mi partnerek vagyunk minden felelősségteljes döntésben.

Újságírói kérdésre a rendeletben szereplő helyrajzi számokkal kapcsolatban elmondta, hogy azok Paks I. és Paks II. területét, továbbá az Atomix Kft., a MVM NUKA Nukleáris Karbantartó Zrt. és a PIP Nonprofit Kft. tulajdonában lévő területeket jelentik. (A rendeletről szóló cikkünk ide kattintva olvasható.)

Heringes Anita kiemelte: arra kérem a paksiakat, hogy az első felindulásból próbáljanak most megnyugodni, bízzanak a hivatalban dolgozó szakemberekben, bízzanak bennünk, mert nem adjuk fel és megyünk tovább előre, ahogy megígértük. – Kérem Paks lakosait, hogy várjanak egy kicsit türelemmel, de tegyenek meg mindent azért, hogy a kormányzathoz eljusson az az információ, hogy Paksnak szüksége van erre a pénzre, írjanak a minisztériumoknak, akár polgármester úrnak, hogy zárjunk össze, mert ez nem pártpolitikai kérdés. Ez most a következő öt évünk, a következő tíz évünk, és a következő generáció jövőjének kérdése, mert ha most nem tudjuk azokat a térségfejlesztési lépéseket megtenni amire szükség van ahhoz hogy a Paks II. beruházás megvalósulhasson és ez a város egy élhető, jó város legyen, akkor nehéz lesz az életünk – mondta Heringes Anita, hangsúlyozva: nem gondolhatja senki, még egy budapesti íróasztal mögött sem, hogy Paks városa nélkül megvalósulhat a Paks II. beruházás. – A Kormányzatnak szüksége van ránk, szüksége van a város tudására, nekünk meg pénzre. Ez ilyen egyszerű – húzta alá.