Tovább bővült a paksi települési értéktár

Ülést tartott a Paksi Települési Értéktár Bizottság augusztus 1-jén. A bizottság a tavaly megválasztott új tagokkal kiegészülve teljes létszámban megjelent, így dr. Hanol János elnök, Kernné Magda Irén, dr. Fazekas Ferenc, Takács Gyula és Győrffy József. Az ülésen részt vett Dorn Ernő, a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna vármegyei igazgatóhelyettese.

Forrás: TelePaks

A napirendi pontok között főként korábban előkészített értéktári felterjesztések szerepeltek. Miután a korábbi bizottságok idején az épített örökség java részét már felvették az értéktárba, ezért egy kivétellel most olyan paksi születésű, országos vagy akár nemzetközi hírű vagy tevékenységükben a városhoz kötődő személyek életművét, munkásságát emelték be az értéktárba, amelyekkel már régóta adós volt a település. Bekerült a paksi értéktárba a Gyapai (Orvoskúti) kápolna (épített környezet), dr. Németh Imre monográfus helytörténeti munkássága (kulturális örökség), Pákolitz István költő irodalmi munkássága (kulturális örökség), Jámbor Pál költő irodalmi munkássága (kulturális örökség) és Palágyi Menyhért polihisztor tudományos munkássága (kulturális örökség). A most elfogadott helyi értékeket felterjesztik a Tolna vármegyei értéktárba is, de a napokban már újabb helyi javaslatok is érkeztek így a bizottság folytatja értékgyűjtő munkáját.

Az ülésen szóba került egy helytörténeti pályázat kiírása a Paksi Városi Múzeummal közösen, Palágyi Menyhért emlékének ápolása, a tervezett mohácsi emléktábla szövegezésnek pontosítása és a régi paksi temetők kulturális örökségének vizsgálata.

Az ülés végén a bizottság helyszíni látogatást tett Csámpán, Feil József részönkormányzati képviselő otthonában, ahol régi mezőgazdasági gépekből, stabil motorokból, a paraszti kultúra mindennapi használati eszközeiből egy tematikusan válogatott és berendezett néprajzi gyűjtemény, egyfajta mini skanzen várja a látogatókat. A bizottság elismerően nyilatkozott a gyűjteményről, és javasolni fogják helyi értékként nyilvántartani, és segíteni kívánják, hogy turisztikai látványosságként érdeklődő csoportok, iskolai osztályok felkeressék és megismerjék ezt a Paks környékén egyedülálló „falumúzeumot”.