Új törvény lépett életbe a netes csalók ellen

2024. augusztus 1-jétől Magyarországon új jogszabály lépett életbe, amely az online fizetések biztonságát hivatott növelni. Az új szabályozás bevezeti a bejelentési és zárolási eljárást, amelynek célja a visszaélésekkel érintett tranzakciók gyors és hatékony kezelése, ezáltal a csalások során eltulajdonított pénzek visszaszerzésének segítése.

Az új eljárás főbb jellemzői:

Bejelentés és felfüggesztés:

– A csalás észlelése után az ügyfél vagy a nyomozó hatóság értesíti az ügyfél számlavezetőjét a tranzakció felfüggesztése érdekében.

– A számlavezető tájékoztatja a kedvezményezett számlavezetőjét a bejelentés tényéről, a fizető fél és a kedvezményezett adatairól, valamint a tranzakció részleteiről.

Gyors információcsere:

– Az érintett pénzforgalmi szolgáltatók gyorsan információt cserélnek egymással és a hatóságokkal a gyanús tranzakciókról.

– A pénzforgalmi szolgáltatók bejelentést tesznek a pénzügyi információs egységnek (FIU), és adott esetben felfüggesztik az érintett számlákat.

Visszaélés-szűrő rendszer:

– Az új szabályozás keretében bevezetett rendszer segíti az online fizetési csalások hatékonyabb kiszűrését és a pénz visszaszerzését.

Ezek az intézkedések összhangban vannak az Európai Unió általános pénzügyi biztonsági irányelveivel, és céljuk, hogy növeljék az ügyfelek biztonságérzetét az online tranzakciók során. Az új szabályozás hatékonyan támogatja a gyors és célzott beavatkozást a pénzügyi csalások megelőzése és kezelése érdekében.

További információért keresse fel a Kiberpajzs weboldalát: kiberpajzs.hu

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com/Unsplash
A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com/Unsplash