Paksi küldöttség látogatott Reichertshofenbe

Paksi delegáció utazott az elmúlt hétvégén Reichertshofenbe. A küldöttség részt vett németországi testvérvárosunk legnagyobb ünnepén, a Paarfesten. A küldöttség tagja volt Barnabás István és Mezősi Árpád önkormányzati képviselők, Ruff Ferenc külkapcsolati referens, valamint Torda Tibor sofőr. A delegáció látogatásának célja volt az esemény kapcsán már hagyományos településvezetői szintű találkozás, a két város közötti kapcsolattartás erősítése. Barnabás István önkormányzati képviselő elmondta, hogy megbeszélést kezdeményezett a németországi település polgármesterével, hogy megismerjék az ottani helyi adórendszert, emellett tájékoztatást kaptak a nemrégiben történt nagy árvízről, amelynek azonban látogatásukkor már nyoma sem volt, ők pedig beszámoltak az önkormányzati választás paksi eredményéről.

Fotó: magánarchívum

Barnabás István arról is beszélt, hogy szeretnék a jövőben Paks lakosait jobban bevonni a testvérvárosi kapcsolatokba, melyek fenntartását fontosnak tartja. – Fontos a kapcsolat azokkal a városokkal ahonnan hasznos tapasztalatokat, jó megoldásokat, információkat gyűjthetünk és mi is átadhatunk nekik, fontos a határon túli magyarlakta testvértelepüléseinkkel, Kézdivásárhellyel, Galántával, Viskkel és Zentával való kapcsolat, és nagyon fontosnak tartanám a finnországi Loviisaval való kapcsolat felfrissítését – összegzett.

A két város között egyébként igen régi a kapcsolat. Reichertshofen és Paks 1989. december 1-jén kötött testvérvárosi szerződést Hans Hammerl, akkori reichertshofeni polgármester és Jákli Péter akkori paksi tanácselnök aláírásával. Már jóval a szerződés megkötése előtt, 1986-ban felkereste Hans Hammerl és a dunakömlődi származású Stenger Pál Paks város vezetőit azzal a kéréssel, hogy az 1946-ban Reichertshofenbe kitelepített paksiak és dunakömlődiek szeretnék felvenni a kapcsolatot hivatalosan is szülőföldjükkel. Hiszen akkoriban még a családok közötti kapcsolattartás sem volt egyszerű. A testvérvárosi szerződés aláírását többszöri tárgyalás és a két település lakóinak cserelátogatásai előzték meg. A városok vezetői, testületei ötévente erősítik meg a testvérvárosi szerződést.