Álljunk ki Paksért! – Demonstrációra hívják a lakosságot

Ha elég eltökéltség lesz a képviselő-testületben és a város lakóiban, akkor kitartással túl fogjuk élni ezt az időszakot – mondta Hajdú János, Paks korábbi polgármestere azon az augusztus 5-i sajtótájékoztatón, amelyen az Álljunk ki Paksért! elnevezésű demonstrációt hirdették meg.

Forrás: TelePaks

A Paks közigazgatási területén elhelyezkedő egyes, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló beruházás megvalósítását szolgáló ingatlanok különleges gazdasági övezetté nyilvánítása következtében Paks városa jelentős bevételtől eshet el. Barnabás István, a PDF képviselője augusztus 5-én sajtótájékoztatón jelentette be az augusztus 6-án 18 órára, a Városháza elé meghirdetett demonstrációt. Azt kérte: minél többen hívják el azokat is, akik nem rendelkeznek internettel, hiszen a tüntetést az idő rövidsége miatt csak a közösségi oldalakon tudta meghirdetni az egyesület. Barnabás István javasolta, aki teheti, vigyen magával nemzeti lobogót, vagy Paks zászlaját, a pártpolitikai jelképektől azonban tartózkodjanak.

Hajdú János, Paks korábbi polgármestere a paksi polgárok nevében szólalt fel a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: azt nem gondolja, hogy rendelet nem lép hatályba augusztus 15-én, azt viszont látni fogja a kormány, hogy az emberek elégedetlenek Pakson. – Azzal is számolni kell, hogy a Paks II. beruházás önkormányzati támogatása esetleg csökkenhet. Pakson szinte kivétel nélkül mindenki támogatja ezt a beruházást, de azt is tudni kell, hogy egy ilyen nagy beruházásra körülbelül ötezer ember is érkezhet, ezért lehetnek lakossági feszültségek, ahogy Paks I. építésekor is voltak. Ennek a feszültségnek a tompítását szolgálná, ha a kormány és az önkormányzat kapcsolata megfelelő lenne – mondta Hajdú János. Úgy véli, hogy ez az adókiesés kihathat Paks I. biztonságos üzemeltetésére is, hiszen ha azok a szabadidős tevékenységek, pihenési, rekreációs lehetőségek, amelyek szükségesek a Paks I.-ben dolgozóknak ahhoz, hogy megfelelő állapotban álljanak munkába, csökkenhetnek. Hajdú János hozzátette, hogy komolyabb üzemzavarokra is lehet számítani, és ezt megerősítették számára a paksi atomerőmű műszaki vezetői is. Aláhúzta: ha elég eltökéltség és elhatározottság lesz a képviselő-testületben és a város lakóiban, akkor kitartással túl fogjuk élni ezt az időszakot. Kiemelte, abban bízik, hogy rá lehet kényszeríteni a kormányt, hogy tárgyaljon, hogy megértse az indokokat, miért van Paksnak szüksége a nagyobb, az átlagosnál magasabb adóbevételekre.

Barnabás István, a PDF képviselője szerint a keddi demonstráció a folyamatos nyomásgyakorlás egyik eszköze. A továbbiakban petíciót nyújtanak be a kormánynak a rendelet eltörlésére, és elkészült egy alkotmánybírósági beadvány, mivel úgy gondolják, hogy a Paks egyes ingatlanjait különleges gazdasági övezetté nyilvánító kormányrendelet alkotmányellenes.