Előrehaladás a tárgyalóasztalnál és a gyártó üzemekben

Gőzerővel halad a munka az új atomerőmű építési területén. Az elmúlt hetekben fontos előrelépések történtek a hosszú gyártási idejű berendezéseket gyártó üzemekben és a tárgyalóasztaloknál is.

Fotó: Paks II. Zrt.

Az új atomerőmű telephelye olyan, mint a hangyaboly, megszakítás nélkül dolgoznak az új blokkok számára kijelölt területen és az attól északra eső építési-szerelési bázison is. Kotrógépek, dózerek, földtömörítő hengerek, kanalas emelőgépek, forgó kotrók dolgoznak, teherautók, mixerek, kamionok járnak az új blokkok területén, illetve az ettől északra eső építési-szerelési bázison. Nagy a forgalom, több ponton zajlik a munka. Dolgoznak a fővállalkozói raktárépületeknél, a betonkeverő üzemnél, az acél- és betonacél szerelő üzemnél, a korróziógátló munkálatok komplexumán. Párhuzamosan végeznek földmunkákat, közműhálózat kiépítést, betonozást, vasszerelést. Ezzel egy időben az üzemi területen a nap 24 órájában a talajszilárdítási munkálatok folynak, illetve immár a tervezési szintig történő talajkiemelés is megkezdődött. Egyelőre teszteket végeznek, amelyek arra szolgálnak, hogy a helyszíni tapasztalatokat értékelve tökéletesítsék a terveket és az ütemezést. – Gőzerővel zajlanak az atomerőmű biztonsága szempontjából kulcsfontosságú talajszilárdítási munkálatok. Összesen 76 ezer cölöpöt terveznek lefúrni, s ezekből több mint húszezer már elkészült – számolt be a minap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a munkákról. Elmondta, hogy az ötös blokk nukleáris szigete alatt a talajszilárdítás 82 százalékos készültségi fokot ért el, ami megteremtette a lehetőséget arra, hogy megkezdjék a 23 méteres mélységig történő teljes talajkiemelés tesztjeit. Már kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, és ez a szám folyamatosan nő, a csúcsidőszakban nyolc- és tízezer között lesz. Folyamatos a hosszú gyártási idejű eszközök előállítása is. Szentpétervár mellett, Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében zajlik az 5. blokk reaktortartályának kovácsolása. Az 5. blokki reaktortartály nyersdarabjainak gyártását a gőzfejlesztők, a térfogatkompenzátorok, a biztonsági rendszerek tartályainak és a primer kör egyéb berendezéseinek gyártása követi majd. A reaktortartály gyártási folyamatát a helyszínen rendszeresen ellenőrzik a Paks II. Zrt. és az OAH szakemberei is. Mindeközben megérkezett Paksra egy másik fontos hosszú gyártási idejű berendezés, a zónaolvadék-csapda, amelynek szállítása nemzetközi együttműködésben zajlott, akárcsak a projekt többi fázisa. Osztrák szállítmányozási vállalat szlovák hajóval hozta a 730 tonnás berendezést.

A beruházáson az orosz fővállalkozó mellett nyugat-európai, amerikai és magyar vállalatok dolgoznak együtt. Tevékenységük egyszerűbbé vált annak köszönhetően, hogy a kormánynak sikerült elérnie a paksi beruházás teljes körű mentességét mindenfajta európai uniós szankció alól. Míg korábban az európai uniós szankcióknál egy-egy adott intézkedésnél volt kivételként nevesítve a projekt, addig immár önálló bekezdésben szerepel, hogy a szankciók nincsenek rá hatással, nem befolyásolják.

Fotó: Paks II. Zrt.

(X)