Rendkívüli ülés: korlátozó rendelkezéseket vezettek be

Rendkívüli ülést tartott Paks Város Képviselő-testülete augusztus 6-án. Az ülés összehívását Heringes Anita, Paks megválasztott polgármestere kezdeményezte annak kapcsán, hogy Különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásában érintett ingatlanokat, az atomerőmű iparűzési adója elkerül a várostól. Az ülésen a rendelet miatt szükséges önkormányzati intézkedésekről tárgyaltak.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A rendkívüli képviselő-testületi ülés napirendjének elfogadása előtt Barnabás István képviselő (PDF) tett fel kérdést annak kapcsán, hogy a hulladékszállítást végző Vertikál Nonprofit Kft. szerződéstervezetet juttatott el júliusban a társasházak közös képviselőihez, amelyben az szerepel, hogy a hulladékgyűjtő konténer tisztán tartásáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni. A képviselő ezt sérelmezte, hiszen korábban a szolgáltató végezte a tisztítást, aminek költségét pedig az ingatlantulajdonos fizette a díjban. Szabó Péter polgármester ígéretet tett az egyeztetésre, és arra, hogy 30 napon belül választ ad a kérdésre.

A továbbiakban Barnabás István felajánlotta Paks polgármesterének az első megszólalás lehetőségét a Paks helyi adóbevételeit negatívan érintő július 31-én megjelent kormányrendelet kapcsán szervezett demonstráción, amelyet augusztus 6-án estére hirdetett meg a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) a városháza elé. Szabó Péter más elfoglaltságra, valamint arra hivatkozva, hogy már elmondta véleményét Facebook-oldalán és a helyi sajtónak tett nyilatkozatban, megköszönte, de visszautasította a lehetőséget.

Heringes Anita (PDF) újra felvetette a kérdést, hogy Szabó Péter mikor fizette vissza a Paks 2-es felügyelőbizottsági tagságáért jogtalanul felvett pénzt. Korábbi ez irányú kérdéseire ugyanis még nem kapta meg az ígért választ. A polgármester azt mondta: a maga részéről ezzel kapcsolatban megtette, amit kellett, Paks 2 irányába fennálló kötelezettségeit teljesítette.

A polgármester több közérdekű kérdés, bejelentés nem lévén javaslatot tett egy újabb napirendi pont felvételére, amelyben a város idei költségvetésének módosítása szerepelt. A napirendi pontokra tett módosító indítványt elfogadták a képviselők.

Az ülés összehívásának apropóját adó téma a Paks közigazgatási területén elhelyezkedő, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló beruházás megvalósítását szolgáló ingatlanok különleges gazdasági övezetté nyilvánítása volt. Az első napirendi pont rendkívüli intézkedéseket tartalmazott. Az előterjesztő Heringes Anita képviselő (PDF), a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottság elnöke sérelmezte, hogy a kormányrendelet július 31-i megjelenését követően kezdeményezése ellenére Szabó Péter nem azonnal, hanem négy munkanappal később hívta össze a rendkívüli ülést. Heringes Anita szerint azonnal meg kell kezdeni a munkát és új költségvetést szükséges alkotni, hogy január 2-án ne folyószámlahitellel kelljen az évet kezdenie az októberben hivatalba lépő polgármesternek és a képviselő-testületnek. Szabó Péter utalt arra: egyetért azzal, hogy a költségvetést felül kell vizsgálni és módosítani, az intézkedéseket előkészíteni – erre ő is javaslatot tett a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottság ülésén.

Heringes Anita előterjesztése több pontot tartalmazott. Az önkormányzat működőképességének megőrzése érdekében kezdeményezett sürgős, rendkívüli intézkedések között szerepel az idei költségvetésről szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata, a módosítási javaslat előterjesztése, a kormányrendelet miatti pénzelvonások következményeinek felmérése, intézkedési terv előkészítése mellett a folyamatban levő pályázatok, közbeszerzések, hitelfelvételek, befektetések felülvizsgálata az önkormányzatnál és intézményeinél. Az új kötelezettségvállalások és az 500 ezer forint feletti kifizetések korlátozása azzal, hogy a halaszthatatlannak ítélt kötelezettségvállalásokat (a meglévő munkavállalók bérei és járulékai kivéve) utalványozás előtt a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottsággal véleményeztetni kell. Ennek érdekében a bizottság hetente ülésezik. Felülvizsgálják a tanácsadói szerződéseket az önkormányzatnál és intézményeinél. A polgármesteri hivatal által elvégzett, 500 ezer forintnál magasabb összegű kifizetésekről (a munkabéreket és járulékait kivéve) naponkénti összesítést kell készíteni és megküldeni a képviselő-testület tagjainak a költségvetési rendelet módosításának elfogadásáig. Az önkormányzat többi intézményénél ezt az összesítést hetente kell elvégezni.

Szabó Péter módosító indítványában határidő változtatásokat javasolt egyes pontok kapcsán, megkönnyítve a javaslatokhoz kapcsolódó munkát, hiszen, mint mondta, a szabadságolásokat leszámítva is leterheltek a polgármesteri hivatal dolgozói. Az indítványt a képviselők elfogadták, ezzel felvették a napirendi pontok közé, ezzel azonban módosult az első napirendi pont néhány tétele. Ugyanis a költségvetési rendeletet a javaslat azzal kívánja módosítani, hogy az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek kiadási előirányzatai terhére 2024. augusztus 7-től kezdődően egymillió forintot meghaladó kötelezettség nem vállalható. A polgármesteri előterjesztés végrehajtása azonnali, határideje folyamatos.

Heringes Anita a Paksi Közlekedési Kft.-t (PK Kft.) érintő, mintegy 4,3 milliárd forint értékű pályázat sorsáról érdeklődött a város várható pénzügyi helyzete apropóján. Azt kérdezte, hogy a pályázat leállítható-e azonnali hatállyal, mert fontos, hogy ne terheljék tovább a költségvetést. Tavi Tamás, a PK Kft. ülésen jelenlevő ügyvezetője szerint a 4,3 milliárdos elnyert támogatás vissza nem térítendő, a szerződést a napokban kapják meg. Véleménye szerint nem terheli a cég tevékenysége a költségvetést, pályázati támogatásból finanszírozható. Heringes Anita szerint viszont a pályázat révén érkező elektromos autóbuszokat hosszú távon fent kell tartani, üzemeltetni, ami megterheli a város költségvetését.

Az előterjesztéseket a korlátozó rendelkezések bevezetéséről és a 2024. évi költségvetési rendelet módosításáról végül a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.