Támogatások iskolakezdés környékén

Szociálisan rászoruló családoknak nyújtott támogatás a rendszeres nevelési segély. – Ez a támogatás általános iskolásoknak elsősorban étkezési térítési díjkedvezményként, illetve középiskolásoknak, felsőoktatásban tanulóknak készpénzben biztosítható. A kérelmet szep-tembertől lehet benyújtani. Az ellátás tanítási évre állapítandó meg, havi mértéke gyermekenként 3-10 ezer forint. A felsőoktatásban tanulók esetében mindkét szemeszterre igényelni kell a támogatást – tájékoztatott Feketéné dr. Féhr Nikolett, a Paksi Polgármesteri Hivatal szociális csoportjának vezetője.
A rendkívüli települési támogatásként folyósított beiskolázási segély is szociális rászorultságtól függő ellátás. – A kérelem elbírálásakor vizsgáljuk a családban élők vagyoni helyzetét és jövedelmét. A támogatás mértéke aszerint változik, hogy óvodában, általános iskolában, középiskolában vagy felsőfokú oktatási intézményben kezdi meg a gyermek a tanévet – tájékoztatott a csoportvezető, hozzátéve, hogy a kérelem már augusztusban is beadható.

A felzárkóztatási ösztöndíj általános és középiskolás roma tanulóknak szól, akik megfelelnek a feltételeknek. Az ösztöndíj szeptembertől igényelhető, tanítási évre állapítják meg, és havi összege 3-8 ezer forint.

A kedvezményes diákbérletet azok a Paks város közigazgatási területén tanuló általános és középiskolások vehetik igénybe, akik legalább egy kilométerre laknak oktatási intézményüktől, illetve sport- vagy művészeti tevékenység miatt utaznak helyi járattal. A kedvezmény a Paksra helyközi járattal utazó csámpai és gyapai gyerekeknek is jár. A kérelmet tanévenként egyszer, az első bérlet lejárta után egy hónapon belül kell beadni a szociális csoporthoz, azután már egyéni ütemezésben, a polgármesteri hivatal pénztárában lehet felvenni a lejárt bérletek vételárának nyolcvan százalékát. Azok, akik telefonos alkalmazással vásárolják a diákbérletet, a vásárlást igazoló elektronikus számlát mutatják be.

Augusztus végén aktuális a gyermekvédelmi törvény szerinti egyszeri pénzbeli támogatás kifizetése az augusztus elsején rendszeres kedvezményre jogosult, illetve hátrányos és halmazottan hátrányos helyzetű gyermekek családjainak. – A gyermekenként 6000, illetve hátrányos helyzetű gyermekek esetén 6500 forint támogatást összesen 128 gyermek után 66 család veheti majd fel a polgármesteri hivatal házipénztárában. Az értesítéseket már kiküldtük a támogatásra jogosultaknak – mondta Feketéné dr. Féhr Nikolett.

Az említett támogatások iránti kérelemnyomtatványokat és további információkat a hivatal ügyfélszolgálati irodájában lehet kérni, illetve a nyomtatványok letölthetők a paks.hu weboldal Hivatal menü Ügyintézés/E-ügyintézés rovatra kattintva, a Szociális és gyermekvédelmi ügyek fül alatt.

A külsőleg megújult városháza-épület. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív felvétel