Már Pakson az első nagyberendezés

A Paks II. Zrt. és a fővállalkozó ASE JSC mellett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Ovit Zrt. szakemberei összehangolt munkával leemelték és helyére szállították az új atomerőmű első Paksra érkezett nagyberendezését, az olvadékcsapdát.

Fotó: Paks II. Zrt.

– Elérkeztünk a Paks II. egyik leglátványosabb eseményéhez, az erőmű biztonságát szavatoló zónaolvadék-csapda kiemeléséhez. Rendkívül megfeszített, iparági együttműködésen alapuló munka eredményeként kerültek a tárolási helyére az olvadékcsapda egyenként is hatalmas méretű darabjai – fogalmazott Kiss László Gábor programigazgató. A Paks II. Zrt. és a fővállalkozó ASE JSC mellett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Ovit Zrt. több szervezeti egységének, munkatársainak hatékony, összehangolt, precíz munkája jóvoltából a tervezettnél gyorsabban végeztek a folyamattal: a nehézkikötői daru emelte ki a szállítóhajóból az elemeket egy speciális teherautóra, amely a betonüzemnél kijelölt ideiglenes tárolóhelyre szállította. A zónaolvadék-csapda végleges helye a reaktortartály alatt lesz, ahol biztonsági funkciót lát el. A biztonságon volt a fókusz a szállítás és emelés során is, hangsúlyozta Kiss László Gábor programigazgató, hiszen a legnagyobb eleme, a tartály több mint 150 tonnát nyom, a több részletben érkező olvadótöltetek együttes súlya 218 tonna, a tartógyűrűé pedig, amelyet szintén alkatrészeire szedtek, megközelíti a 160 tonnát. A csapda része még egyebek mellett a karbantartó pódium, ami több mint 76 tonna, valamint az olvadékterelő elem is, ami 128,7 tonna össztömegű.

A gyártási folyamatot nemcsak a Paks II. Zrt. szakemberei, hanem az Országos Atomenergia Hivatal képviselői is nyomon követték, illetve a helyszínen ellenőrizték az elemek leemelését és helyükre szállítását is. A Paks II. Zrt. szakemberei a tárolási helyen végezték el a csomagolás és a bejövő áru ellenőrzést.

A zónaolvadék-csapda az első hosszú gyártási idejű berendezés, ami elkészült. A szakemberek számára ezért természetesen kihívást jelentett a menedzselése. Ilyen berendezés – ahogyan Bánki Attila (képünkön), a Paks II. Zrt. programelem-felelőse fogalmazott – nem készült és nem érkezett még Magyarországra. Mint elmondta, a gyártásán háromszázan dolgoztak, de a Paks II. Zrt.-nél is népes szakembergárda foglalkozott vele, kezdve a tervezési és gyártási audittal, a gyártásengedélyezési dokumentációs csomag többszintű véleményezésen át, amiben a Műszaki Igazgatóságé volt a munka oroszlánrésze, a minőségügyi ellenőrzésig, amit a Program Minőségi Osztály munkatársai végeznek. – Többször jártunk a helyszínen, s végeztünk a tervező, a fővállalkozó és a gyártómű szakembereivel közös ellenőrzéseket a minőségirányítási tervben szereplő ellenőrzési pontoknak megfelelően, illetve azokon felül is – mondta Bánki Attila. A munka volumenét jól jellemzi, hogy a gyártásengedélyezési dokumentációs csomag 2150 dokumentumot tartalmaz, ami több mint 15 ezer oldal. Az átadási dokumentációs csomag pedig majdnem 35 ezer oldalt tett ki.

A szakember arra is kitért, hogy már úton vannak Paksra az első betonöntéshez szükséges csővezetékek, illetve zajlik a zsompok gyártási előkészülete is. Ezek a tervek szerint szintén megérkeznek ebben az évben.

Fotó: Paks II. Zrt.

(X)