Megemlékezés a Bartal György emlékműnél

A Tolna vármegye közútjain közlekedési balesetben elhunytak emlékére tartott megemlékezést augusztus 16-án a Tolna Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság a Kölesd határában álló Bartal-szobornál. A hagyományos megemlékezésen beszédet mondott Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésirendészeti Főosztályának vezetője.

Ifj. Bartal György motorkerékpár-versenyző 1936. augusztus 16-án a poros úton motorozott, amikor szemből egy autó és egy lovaskocsi érkezett. Az akkor 23 éves Bartal György az autó által felvert portól nem vette észre a lovaskocsit és belehajtott, a kocsirúd pedig felnyársalta. Az esemény dátuma közlekedéstörténeti dátum lett, mert ifj. Bartal György volt az első közlekedési balesetben elhunyt áldozat, olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján.  A Tolna Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság minden évben augusztus 16-án emlékezik meg a Kölesd mellett levő szobornál – amit id. Bartal György faddi földbirtokos állíttatott – a Tolna vármegye közútjain közlekedési balesetben elhunytakról, az idei volt a 21. alkalom.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésirendészeti Főosztály vezetője azt mondta, hogy Magyarországon évente közel ötszáz ember veszíti életét közlekedési balesetben, és annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedek alatt jelentősen csökkent a sérültek és áldozatok száma, ez a szám nagyon magas. Mint mondta, a rendőrség igyekszik minden alkalmat és lehetőséget megragadni, hogy felhívják a közlekedők figyelmét arra, hogy a közlekedés egy veszélyes üzem, nagyon sok élményt és szórakozást nyújt, de oda kell figyelni, mert sérülést és halált is eredményezhet.

Óberling József kiemelte, hogy három olyan közlekedési szabály van, amelyeket betartva szinte egyik évről a másikra megszűnnének a halálos balesetek. Ezek a sebességhatárok betartása, illetve az adott körülményekhez helyesen megválasztott sebesség, valamint az előzésre vonatkozó szabályok, valamint az elsőbbségadásra vonatkozó szabályok betartása. A rendőrezredes hangsúlyozta azt is, hogy két mellékkörülmény is van, ami sok baleset kimenetelét befolyásolja. Ilyen az ittasság és a kábítószerek fogyasztása, valamint a biztonsági eszközök használata. Mint mondta, sok olyan halálos baleset történik, ahol a gépkocsivezető utasai nem csatolták be magukat, ennek következtében pedig vagy az autóban szenvedtek súlyos, halálos sérüléseket, vagy kiestek az autóból és így veszítették életüket.

Az eseményen az Országos Rendőr-főkapitányság, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Kölesd település önkormányzata, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Mentőszolgálat, motoros klubok és a polgárőrség képviselői, valamint magánszemélyek is részt vettek. Beszédet mondott Feil Csaba rendőr alezredes a Tolna Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság ügyvezető elnöke is, a kölesdi önkormányzat képviseletében Greifenstein József polgármester emlékezett meg a fiatalon elhunyt motorosról.