Városi ünnepség augusztus 20-án

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

„A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol.” Ezzel az Illyés Gyulától való gondolattal kezdte ünnepi beszédét Szabó Péter polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen a Jézus Szíve templomban. Mint mondta, egy évezred távlatából kijelenthetjük, hogy a nemzet- és az országalapító tevékenységben is a legfontosabbak az alapok, a gyökerek, melyből él, táplálkozik, növekszik, nemesedik, vagy ha kell, újraered országunk, népünk, nemzetünk. – Ahogy az idézet is mutatja, csak igaz, erős és biztos gyökerekkel rendelkező nép tudott ezer éven át választ adni azokra a kihívásokra, melyek történelmünk folyamán népünkre, nemzetünkre nehezedtek és nehezednek ma is. Ezért ma mindenekelőtt Szent Istvánt, a sziklát ünnepeljük. Hiszen államalapító királyunk, miután néhány év alatt stabilizálta hatalmát, megszervezte a modern közigazgatást, iskolákat alapított, stabil kapcsolatokat épített Európa vezető uralkodóival. Tehát biztos kezekkel, tiszta és határozott értékrenddel olyan államot alapított, melyben lehetőség nyílott a békés gazdagodásra, hosszú távú fejlődésre, és amely méltán vívta ki szervezettségéért, fejlettségéért az akkori nyugat elismerését – mondta.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Kiemelte, ma Szent István emberi értékeit is ünnepeljük. – Hiszen minden teljesítményben benne lakozik az ember is. Szíve, szeretete, értékrendje, akarata. Az ő munkásságának ereje személyes emberi képességei mellett abban is rejlett, hogy a pogányságra jellemző törzsi gondolkodást felváltotta a család erejére alapozott uralkodói gondolkodással. Hiszen tudjuk, hogy édesanyja, Sarolt és felesége, Gizella a kormányzásban nagy hatással voltak rá, de mindkét fiúgyermekét is megtanította, hogy tiszteljék és őrizzék a család erejét és semmihez sem mérhető gazdagságát. És ünnepeljük benne a hit emberét is. Aki Szent Gellérttől nemcsak vallásos nevelést kapott, hanem általa és édesanyja által szívébe íródott az Isten iránti tiszta és mély elköteleződés is. Amely igaz, élő gyökérként táplálta és tartotta meg őt élete legnagyobb kudarcai és veszteségei idején is. Ezzel példát adott nekünk, ma élő magyaroknak is, hogy létezik olyan remény, mely képes mindenen túltekinteni, és arról is, hogy létezik az a lelki erő, mely képes a hit által minden nehéz helyzetből új utakat és ajtókat megnyitni a jövő felé – mondta a polgármester, majd feltette a kérdést, hogy mire is emlékeztet még a mai ünnep.

– Emlékeztet egy olyan időre, amely döntésre késztette Szent Istvánt: kelet vagy nyugat, Róma vagy Bizánc választása között. De döntésre késztette a sehova se vezető céltalan szabadság, szabadosság, a törzsi vetélkedés, viszályok, egy, a reménytelenség káoszába vezető jövő, vagy a munkával, óriási erőfeszítésekkel elérhető, ámde biztos értékrendre, erkölcsi, emberi és politikai irányra épülő, fejlődést hozó jövő között. És hiszem, akármilyen furcsán is hangzik, hogy ma újra hasonló időket élünk a világ nyugati felében és saját hazánkban is. Hiszen napjainkban újra dönteni kell háború vagy béke, az emberi lét sajátos törvényeit tagadó vagy felülíró progresszió, vagy a hagyományos emberkép, az európai egyesült államok vagy a nemzetállamok megmaradása között. Európa sorsát gyökereiben meghatározó döntések ezek, melyek hosszú évszázadokra eldönthetik a kontinens sorsát. Úgy, ahogy Szent István már több mint ezer éve döntött a keresztény értékrend választása mellett, mely a mai napig tanítja, hogy ki az ember, mi a rendeltetése, honnan jött és hová tart, és tudja azt is, hogy szabaddá egyedül az a szeretet tesz, mely a szolgálatban, a szív önzetlen szétosztásában tárul fel minden ember számára igazán – hangsúlyozta, majd beszédét így folytatta:

– Paks leköszönő polgármestereként megköszönöm bizalmukat, melyből 2017 óta először alpolgármesterként, majd polgármesterként részt vehettem városunk életének, ügyeinek irányításában. Hálával tartozom a Jóistennek is. Munkámat felelősséggel és a paksi emberek iránti elköteleződéssel végeztem egy olyan időszakban, amikor óriási terhek nehezedtek mindannyiunk vállára és szívére. Köszönöm minden munkatársamnak, akik lelkiismeretes munkájukkal részt vállaltak ezen nehéz feladatokból, így is segítve munkánkat. A várost biztos alapokkal adom át az új vezetésnek. Bízom benne, hogy józan felelősséggel, bölcsességgel, Isten iránti szeretettel, és kellő alázattal fogják városunk közösségét és közös ügyeinket szolgálni. Minden olyan ügyben számíthatnak a segítségemre, mely városunk és az itt élő emberek, családok jövőjét, egzisztenciáját, fejlődését szolgálják – összegzett.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Gondolatait így zárta: Kívánom, hogy legyünk büszkék ezeréves keresztény gyökereinkre, államalapító Szent István királyunk tetteire és országunk örömökben és szenvedésekben is gazdag ezer évére. Kívánom nemzetünknek, városunknak Szent István bölcsességét és bátorságát is, mellyel dönteni tudunk az ember méltóságára épülő jövő mellett, mely ezeréves múltunk keresztény értékrendjéből táplálkozva ad választ a jövő kihívásaira is. Isten áldja és Isten éltesse Magyarországot!

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A városi ünnepségen Zuschlag-Nepp Éva evangélikus lelkész, Lenkey István református lelkész és Kürtösi Krisztián római katolikus plébános megszentelték az új kenyeret, amelyből a megemlékezés végén – a hagyományt követve – megkínálták a jelenlevőket. Az ünnepségen közreműködött Szabó Dávid (ének). A megemlékezés előtt ünnepi szentmise volt a Jézus Szíve templomban.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az államalapítás ünnepét megelőző három napon kulturális programokkal várták a lakosságot a Szent István Napok programsorozatban a Csengey Dénes Kulturális Központ szervezésében az Ürgemezei pihenőparkba. A kínálatban voltak koncertek, gyermekprogramok, továbbá gasztroudvar és kézműves vásár.

A programokról fotógalériákat találnak a TelePaks–Paksi Hírnök Facebook-oldalon. Az augusztus 20-i ünnepi szentmisét és városi ünnepséget élőben közvetítette a TelePaks városi televízió, a felvétel visszanézhető a TelePaks YouTube-csatornán.