Teljesítményváltozás a paksi atomerőműben

2024. augusztus 16-án 15 órától a nukleáris biztonsági követelményeket nem érintő előírások betartása érdekében a paksi atomerőmű blokkjain teljesítménycsökkentést végeztek. A teljesítmény változás mellett a 4. blokki 8. generátor karbantartását is megkezdték. A karbantartásnak a nukleáris biztonságra nem volt negatív hatása. A paksi atomerőmű mérései alapján a Duna vízhőmérséklete kedvező irányba változott augusztus 18-án, ezért az 1-2. blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. Augusztus 19-én befejeződött a 4. blokki karbantartás, így a blokk felterhelését megkezdték. A napi vízhőmérséklet mérések eredményei alapján az erőmű teljesítményét 200 MW-al a névleges teljesítmény alatt kellett tartani. Augusztus 20-án a Duna vízhőmérséklete kedvező irányba változott, így az erőmű összes teljesítménye 40 MW-al maradt el a névleges teljesítménytől. Augusztus 21-én a napi mérések eredményei alapján az erőmű teljesítményét ismét csökkenteni kellett 240 MW-al, az erőmű ekkor 280 MW-al névleges teljesítmény alatt üzemelt. A Duna megfelelő vízhőmérséklete miatt augusztus 22-én 15 órakor a blokkok névleges teljesítményre történő emelését megkezdték. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt negatív hatása nem volt.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folyamatosan felügyeli a blokkok állapotát és a 100 MW-ot meghaladó teljesítményváltozásokról továbbra is tájékoztatást ad.

A jelenlegi leterhelés a vízhőmérsékletre vonatkozó környezetvédelmi korlátok betartása érdekében történt. A nukleáris biztonság szintjét ez nem befolyásolja: olyan technológiák és tartalékok állnak rendelkezésre, amelyekkel a paksi atomerőmű hűtése szélsőséges körülmények között is biztosítható lenne, az átlagosnál akár 90 százalékkal alacsonyabb vízhozam, illetve magas vízhőmérséklet mellett is, írják az OAH honlapján.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel

Arról is beszámoltak a hivatal honlapján, hogy a paksi atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2024. augusztus 23-tól megkezdődik a 3. blokk 2024. évi karbantartása, amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. A blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan felügyeli.

A főjavítás ideje alatt az OAH által végzett hatósági felügyelet kiterjed a karbantartási és főjavítási tervekre, azok végrehajtására, valamint a karbantartási rendszer hatékonyságának ellenőrzésére. A folyamat végén az üzemeltetési feltételek és korlátok szerint indítják majd újra a blokkot, miután az OAH kiadta az ehhez szükséges indítási engedélyt.

Forrás: haea.gov.hu