Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület. Egyetlen téma, az idei évi költségvetés módosítása volt napirenden. A gyermekétkeztetés biztosítása, a villamos energia beszerzése, a Paks Város Fejlesztése című projekt folytatása és a helyi adórendszert vizsgáló munkacsoport tevékenységének finanszírozása indokolta a döntést. A módosításról egyhangú döntést hozott a grémium.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A város költségvetése volt napirenden az augusztus 29-én megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen. A büdzsé változtatására elsőként annak érdekében került sor, hogy a gyermekétkeztetés biztosított legyen a jövőben. Szabó Péter polgármester utalt arra a korábbi testületi döntésre, hogy egymillió forintot meghaladó új kötelezettségvállalásokat nem tehet az önkormányzat saját hatáskörben, kizárólag a képviselő-testület hozzájárulásával. Ilyen a gyermekétkeztetés is. Így ahhoz, hogy szeptember 2-tól az önkormányzat biztosítani tudja a gyermekek étkeztetését, és meg tudják kötni a szerződést a leendő szolgáltatóval szükségessé vált a módosítás. Emellett a villamos energia beszerzése, valamint a Paks Város Fejlesztése című projekt folytatása és a helyi adórendszert vizsgáló munkacsoport tevékenységének finanszírozása is indokolta a költségvetés módosítását.

A napirend tárgyalásakor a polgármester pontosító javaslattal élt. Elmondta: az ismert kormányrendelet kapcsán nagyon sok a teendő, így a leendő polgármestert, Heringes Anitát szeretné bevonni abba a folyamatba, ami a rendelettel kapcsolatban az önkormányzat számára feladatot jelent, azaz a költségvetés módosítását igényli.

Heringes Anita a PDF önkormányzati képviselője, Paks megválasztott polgármestere arról beszélt: reméli, hogy ez egy gyors, operatív és előremutató folyamat lesz. Hétfőn (09.02.) kezdődik el az egyeztetés. Két miniszterrel is egyeztet a költségvetésről és az elvett pénzekről, a fejlesztésekről.

A költségvetés módosítását egyhangú döntéssel elfogadta a képviselő-testület.

A napirend elfogadása előtt Kudorné Szanyi Katalin képviselő (PDF) a Pollack Mihály utca északi részén zajló építkezésről tolmácsolta a lakosság észrevételeit. Elmondása szerint olyan környezeti hatások érik a lakókat, amelyek kellemetlenné váltak. A szél besodorja a lakásokba a homokot az építési területről és a tehergépjárművekről. A mixerautók a lakók állítása szerint átlag hetven nyolcvan kilométeres sebességgel közlekednek, amely az úttest állapotának sem tesz jót.

Szabó Péter úgy reagált, hogy bár nem önkormányzati hatáskör, megvizsgálják a lakók panaszait. Az ügyben a műszaki osztály illetékesei járnak el, felveszik a kapcsolatot a magánberuházóval akit arra kérnek, hogy a beruházás környezetében élők minél kevésbé tapasztalják meg az építkezéssel járó hatásokat.

A rendkívüli testületi ülést a TelePaks élőben közvetítette. A felvétel visszanézhető a TelePaks YouTube-csatornáján.