Szakmai tanulmányút Spanyolországban

A TEIT társulás szakmai tanulmányútjának fő célja az Almaraz atomerőmű és az azzal szomszédos önkormányzatok együttműködésének vizsgálata, valamint a spanyol nukleáris létesítmények közeli önkormányzatokat tömörítő nemzeti szervezettel (AMAC) történő egyeztetés volt, olvasható a teit.hu honlapon.

Forrás: teit.hu

Mint írják, a Paks II. Zrt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közvetlen környezetében található Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) évente szervez külföldi szakmai utat tapasztalatszerzés céljából. 2024-ben Spanyolországra esett a választás, mivel az ibériai ország jelentős számú nukleáris létesítménnyel rendelkezik és több évtizedes tapasztalat halmozódott fel az üzemeltetők és az önkormányzatok közötti együttműködésben.

Spanyolországban jelenleg 7 atomreaktor működik (öt telephelyen). Korábban három nukleáris termelő egység leállításra került, amelyek esetében megkezdték a leszerelési munkálatokat. A kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését az ország déli részén található központi tárolóban oldották meg. A nagy aktivitású radioaktív hulladékokat jelenleg még a nukleáris létesítmények területén tárolják, a végleges tároló telephelyének kijelölése folyamatban van. Spanyolországban nukleáris üzemanyag gyár is működik, ahol a hazai atomerőművek mellett külföldi létesítményekbe is szállítanak friss üzemanyag-kazettákat.

Az atomenergia fontos része a spanyol villamosenergia-termelésnek az elmúlt években a nukleáris előállítási arány a teljes felhasználás megközelítőleg 20 százalékát tette ki. Mindezek ellenére a spanyol kormány döntése alapján az atomenergia alkalmazást 2035-ig kivezetik az ország villamosenergia-termelési portfoliójából.

A spanyol nukleáris létesítmények körüli települések országos társulásba szerveződtek. A társulás megnevezése: Municipios en áreas de centrales nucleares (AMAC). Az AMAC szervezet alapítótagja a Group of European Municipalities with Nuclear Facilities (GMF) nemzetközi szervezetnek. A magyarországi TEIT társulás és az AMAC között hosszú évek óta szoros az együttműködés, amelynek köszönhetően több alkalommal személyes találkozásokra, egyeztetésekre, tapasztalatcserére került sor. A 2024. évi szakmai út is ennek keretében jött létre.

Az Almaraz Atomerőmű területén két 1000 MW-os villamosteljesítményű, nyomott-vizes típusú blokk üzemel. Az erőmű blokkjain teljesítmény- és biztonságnövelő programot hajtottak végre. Az 1981-1982-ben beüzemelt blokkok üzemelési engedélye 2027-2028-ig érvényes. A tervek szerint a jelzett dátumokat követően megkezdik a két blokk leszerelését.

A szakmai és önkormányzati programról részletes beszámolót olvashatnak Dohóczki Csabától a TEIT honlapján, a teljes cikk ide kattintva elérhető.

Forrás: teit.hu