Kostas Flevarakis: egységként kell működnie a csapatnak

Szeptember 28-án idegenben, a Honvéd ellen kezdi a bajnoki menetelést az ASE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Az előző szezonban Sebastjan Krasovec irányította az együttest, és egészen július 11-ig úgy volt, hogy a 2024/2025-ös idénynek is vele vágnak neki a piros-kékek. Aztán a klub eltérő szakmai látásmód miatt, közös megegyezéssel szerződést bontott a szlovén mesterrel, és rögtön be is jelentette a görög Kostas Flevarakis érkezését. Az ötvenöt éves mester már tizenkilenc évesen elkezdte az edzősködést a PAOK utánpótláscsapatainál, dolgozott a görög elsőosztályban, majd többek között Svédországban, Cipruson, Németországban, Lengyelországban, és az NBA előszezonjában a Denver Nuggets játékosmegfigyelőjeként is tevékenykedett. Magyarországon a Sopron KC vezetőedzője volt a 2021/2022-es bajnokságban. Amikor 2021 őszén átvette az SKC-t, két győzelemnél és hét vereségnél tartott a csapat, vele tizenhárom meccsig veretlenül maradt, ami a leghosszabb győzelmi sorozat a magyar első osztályban. Ezzel feljöttek a második helyre a tabellán.

Kostas Flevarakis. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Szeptember végén kezdődik a bajnokság. Mennyire elégedett az eddigi munkával?

– Ez a harmadik hét, amióta elkezdtük a felkészülést, ami gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlik, keményen edzenek a fiúk, jó fizikai állapotban vannak. Van még egy megoldandó problémánk, játékost találni a négyes-ötös posztra, ami folyamatban van, de ezenkívül gyakorlatilag jól haladunk a munkával.

– A magyar játékosok zömét, gondolom, ismeri, mennyire lehetnek meghatározók a csapatban?

– Az én nézetem szerint ez úgy működik, hogy van a csapat, amelyben nyilván vannak vezéregyéniségek, de a csapatnak egységként kell működnie. Ahol eddig dolgoztam, mindig arra törekedtünk, hogy az amerikaiak és a helyi játékosok ne húzzanak szét, hanem tartsanak össze. Nálunk itt van Eilingsfeld János, aki – úgy gondolom –, ha nem lett volna a sérülése, akkor sokkal magasabb szinteken tudna játszani, örülök neki, hogy most egészséges, és tudja a csapatot segíteni. Benke Szilinek vannak külföldi és magyar bajnoki tapasztalatai. Halmai Dani egy nagyon jó, fiatal játékos, aki védekezésben is, támadásban is ki tudja venni a részét. Révész Ádi pedig egy igazi harcos, aki a pályán és azon kívül is meg tudja mutatni, hogy ő is össze tudja tartani a csapatot, ha kell. Ez egy komplex gárda, itt mindenkinek nagyon fontos szerepe van. A fiatalok, Géringer Geri, Kékesi Kolos vagy Dorogi Gergő, ha csak öt percet fognak a pályán tölteni, az is nagyon fontos öt perc lesz, akár tudják tartani azt a ritmust, amilyen addig volt a meccsen, vagy akár még följebb is tudják vinni. Lehet, hogy csak három perceket játszanak, de ők is fontos szerepet töltenek be, ha a padról jönnek is be.

– A 2021/2022-es szezonban már dolgozott Magyarországon, milyennek ítéli meg a magyar bajnokság színvonalát?

– A soproni időkre visszatekintve, onnan már nagyjából az látszik, hogy évről évre egyre erősebb lesz, de az idei, amiben most vagyunk, egy új szituáció. Eggyel kevesebb idegenlégiós lehet a csapatban, ezáltal mindenkinek fontosabb szerepe lesz, és nem csak a magyar játékosoknak. Lehet, hogy majd egy játékos a padról fog tudni úgy beszállni a meccsbe, ahogy kell. Például Sopronban Valerio Bodon Vincent nem csak a fiatalszabály miatt játszhatott, hanem azért, mert neki megvolt a tehetsége, képessége. Sokszor többet játszott, mint egy külföldi játékos. Úgyhogy a külföldi játékosok létszámcsökkenése nyilván egy új szituációt eredményez, amihez alkalmazkodni kell nemcsak nekünk, hanem a többi csapatnak is.

– Milyenek az első benyomásai a városról, a környezetéről?

– Paks egy kisváros, ezért amikor elkezdtem tárgyalni a játékosokkal, azzal kezdtem, hogy mire számítsanak. Nevezetesen, hogy tökéletesen lehet koncentrálni arra, amiért mindenki itt van, a kosárlabdára, a munkára, arra, hogy fejlődjünk és haladjunk előre. Nem olyan, mint egy nagyváros, bár akárhol jártam, mondjuk Thesszalonikiben vagy Stockholmban, mindenhol ugyanaz a történet: jönni kell és csinálni a munkád, és eredményesen kell csinálni. Nyilván előfordul egy-egy szabadnap, olyankor szeretek körülnézni.