Puliszkafesztivált tartottak Pakson

Ötödik alkalommal szervezte meg a Paksi Puliszkafesztivált az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Közhasznú Egyesülete. A Csengey-parkban a nyár utolsó napján egész nap várták a székely ételek és kultúra kedvelőit, az érdeklődőket.

– A Paksi Puliszkafesztivál annak a jelképe, hogy összetartozunk. Ez abból is látható, hogy nemcsak helyi, vármegyei szinten, hanem az ország több részéből, illetve határon túlról is érkeztek ide elszármazottak. Közösen erősek vagyunk, és meg tudjuk őrizni a hagyományainkat – mondta Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének elnöke az augusztus 31-én rendezett fesztiválon. Az eseményen a koncertektől a gyermekjátszótérig, folkműsorokig, hazai és erdélyi néptáncegyüttesek fellépéséig színes volt a kínálat. A műsort a nap folyamán vezette és meséivel felvidította a közönséget Sebestyén István székely mesemondó népművész. Tudományos előadás meghallgatására is lehetőség nyílt, amely a „Puliszka történelemóra” címet kapta. Minden programelem a székelységet idézte, hogy azok, akik még nem jártak Erdélyben egy kis ízelítőt kapjanak kultúrájából, hagyományaiból és gasztronómiájából. Erre törekedtek a rendezvényen részt vevő egyesületek, csoportok is, tájékoztatott Kiss László, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének titkára.

Forrás: TelePaks

A fesztivál gasztronómiai kínálatának középpontjában a hagyományos erdélyi puliszka állt, a parkban sorakozó standoknál a kukoricás finomság számos elkészítési módját ismerhették meg a rendezvényre látogatók. Délben Kürtösi Krisztián paksi római katolikus plébános megáldotta a fesztivált és a puliszkát, majd estig folytatódott a program.