Tárgyalás indult a kivitelezővel

Sikeres egyeztetést folytatott a Léna Lakópark építtetőjével Heringes Anita, Paks megválasztott polgármestere és Kudorné Szanyi Katalin, az ötös körzet önkormányzati képviselője. Elmondták, hogy a kivitelező közreműködő volt, amikor a lakók észrevételeit tolmácsolták. A konzorcium részéről ígéret érkezett arra, hogy csökkentik a porterhelést, új útvonalat jelölnek ki a teherautóknak, és megkérik az alvállalkozókat, hogy alacsonyabb sebességgel haladjanak a teherautósok a lakóövezetben.

Napokkal ezelőtt felvételeket tett közzé a kivitelező a készülő Léna Lakóparkról. Az Épkar Zrt. a West Hungária Bau Kft. és a Magyar Építő Zrt. közös munkájával három lakótömb épül meg Pakson. Ezekben összesen ötszáz lakás lesz.

Fotó: magánarchívum

A munkálatok a képviselő-testület legutóbbi rendkívüli ülésén is szóba kerültek, ahol Kudorné Szanyi Katalin, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy a lakókat zavarja a szálló por, a teherautók útvonala és sebessége. A paksiak véleménye miatt felvette a kapcsolatot Heringes Anita, Paks megválasztott polgármestere és a körzet képviselője a kivitelezővel. Az egyeztetésen a kivitelező ígéretet tett arra, hogy számos dolgon változtatnak.

Kudorné Szanyi Katalin elmondta, a legfontosabb változás az lesz, hogy átterelődik a teherforgalom az úgynevezett mélyút felé eső részre. Azt ígérte az építtető, hogy útburkolatot fog kapni a szakasz egészen a Gesztenyés úti becsatlakozásig. Továbbá megrendelték az úttestek locsolását, ami szintén fontos lépés, hiszen ezáltal csökken a szállópor erőssége. A körzet képviselőjének tájékoztatása szerint ígéretet kaptak arra is, hogy a Pollack Mihály utcára eső kerítésszakaszra sűrű szövésű szövethálót helyeznek ki, ami szintén gátolja a por szállását a lakások felé. Továbbá arra, hogy felhívják az alvállalkozók figyelmét a tehergépjárművek sebességének csökkentésére.

Az egyeztetésen szó volt a kivitelezéshez fűződő kommunikációról is. Heringes Anita megválasztott polgármester elmondta, hogy a Léna Lakóparkot építtető projektcég ígéretet tett arra, hogy minden olyan esetben, amikor nagy hanggal, zajjal vagy porral járó munka van, vagy munkaidőn kívül történik munkavégzés, jelezni fogják. A leendő városvezető ezt követően tájékoztatást ad a lakosoknak, így nem éri majd őket váratlanul az esetleges korábban induló betonozás.

Az egyes lakótömbök egyébként különböznek majd egymástól a látványtervek alapján. A kivitelező konzorcium a napokban a magyarepitok.hu portállal azt közölte, hogy a leendő lakók parkolását mindhárom tömb esetében pinceszinti mélygarázs biztosítja. A kivitelezés befejezésének határideje 2025 negyedik negyedév.