oviKRÉTA – Online adminisztrációs rendszer

Változást hozott az óvodák életébe az oviKRÉTA, amit szeptember elsejétől kötelező használni az óvódákban. Az online oviKRÉTA célja, hogy segítse az óvodák gyermekekkel és óvodai alkalmazottakkal kapcsolatos adminisztratív feladatait.

A KRÉTÁ-t, vagyis a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert még 2016 nyarán vezették be az oktatási intézményekben, idén szeptemberétől pedig az óvodákban is kötelező használni.

Hollendusné Bíró Anett, a Paksi Benedek Elek Óvoda intézményvezetője szerint a rendszer célja az, hogy az óvodákban is egy a gyerekekkel és alkalmazottakkal kapcsolatos központosított adminisztráció jöjjön létre. Így a gyerekekről eddig vezetett kötelező dokumentumok a papír formátum helyett online, egy helyen jelennek meg.

Az online rendszerhez a szülőknek is lesz hozzáférésük, amelynek segítségével nyomon követhetik gyermekük fejlődését, de a jövőben az igazolások is erre a felületre kerülnek majd feltöltésre.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív illusztráció

Szeptembertől új az az óvodák életében az is, hogy bevezetik a teljesítményértékelést. Az óvodapedagógusok értékelésével kapcsolatos adatokat szintén a KRÉTA rendszerben kell majd rögzíteni. Az intézményvezető azt mondta, ez azt jeleni, hogy a gyakornokokat kivéve minden óvopedagógust évente látogatni kell, majd egy realizált szempontsor alapján ön- és vezetői értékelés történik, amely a bérek differenciálásának alapját adja.

Paks Város Önkormányzata munkaállomások kialakításával támogatta a város óvodáit. Így az új rendszer használatához minden szükséges informatikai eszköz rendelkezésre áll.