Ötödik és hetedik hely a síkvízi világbajnokságon

Befejeződött a síkvízi kajak-kenu versenyszezon augusztus végén, az ICF felnőtt gyorsasági nem olimpiai számos világbajnoksággal, és az egyetemi és főiskolás világbajnoksággal. Az Atomerőmű SE kajak-kenu szakosztályvezetője Bedecs Ferenc értékelte a versenyeket a Paksi Hírnöknek.

– Eddig olimpia évben nem volt világbajnokság, aztán 2021-ben, a Tokiói ötkarikás játékok után volt egy teljes értékű világbajnokság Koppenhágába. Most az üzbegisztáni Szamarkand adott otthont a vébének, de ott az olimpiai versenyszámokat nem rendezték meg. Volt, aki ott volt az olimpián, és ezen is indult, versenyzői döntés, hogy ki az, aki rajthoz áll, és ki az, aki elmegy pihenni, ki az, aki szeretne még versenyezni. A felnőtt magyar bajnokság eredményei alapján lett kijelölve a csapat, amit egy héttel a vébé előtt, augusztus 14. és 16. között Szolnokon rendeztek. Az ASE-ból három versenyző utazhatott Üzbegisztánba, Vajda Bence a kajak kettesek 1000 m-es számában Szántói-Szabó Tamással (Vasas) tavaly vébé második volt, most a hetedik helyen végeztek. Nem volt szerencséjük – ha lehet ilyet mondani – az időjárás tekintetében, amikor az ő döntőjük volt, szembe szél fújt, és annak keményen neki kell támaszkodni. A másik szám, amiben Atomerőmű SE versenyzők indultak, a C4 Mix felnőtt 500 m-es szám volt, Kollár Kristóf és Juhász István révén voltunk érdekeltek. A nemzetközi szövetségben törekednek arra, hogy a nemek részvételi arányát valamilyen szinten közelítsék egymáshoz, így ebben a számban a két fiú mellett Balla Virág (FTC) és Bragato Giada (Tiszaújváros) fogtak lapátot. Bejött nekik egy óriási toló hátszél tarajos hullámokkal arra a napra, amikor a négyes volt, Juhász István kormányzott 19 évesen. Ahogy mondtam, a felnőtt magyar bajnokságon alakult ki az indulók névsora, így ebből következik, hogy itthon nem tudtuk összerakni a négyest, és nem tudtak gyakorolni. Kint a világbajnokságon térdeltek össze először, két fölállást próbáltunk, végül az a felállás jött be, hogy a két lány van elől, és a két fiú van hátul. Egyébként a többi nemzet is majdnem kivétel nélküli így versenyzett, volt egy-két kivétel, többségében a fiúk kormányoztak, azért az egy nagyobb megterhelés. A döntővel együtt négyszer térdeltek össze, az ötödik helyen értek célba. Jól jöttek, volt egy kis hiányérzet a lányokban és a fiúkban, bár összességében azért elégedettek voltak a végén, ha tudtak volna egy picit gyakorolni, akkor lehetett volna érem is – összegzett.

Forrás: kajakkenu.ase.hu

A portugáliai Montemor-O-Velhoban az egyetemi és főiskolás világbajnokságról elmondta, hogy Hodován Dávid képviselte a szakosztályukat, aki Fodor Nicholasszal (Kovács Katalin Akadémia) a kenu 500 m páros versenyében indult, sokáig vezettek, végül a második helyen értek célba. A felnőttek sík vízi versenyeinek ezzel az idei évre vége, már csak kisebb régiós versenyek lesznek.