Több téma is napirenden volt a rendkívüli ülésen

Rendkívüli ülést tartott Paks Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A Településképi Arculati Kézikönyv módosításán túl az egészségügyi alapellátási orvosi körzetekről is döntés született, valamint módosították a Paksi Bóbita Bölcsőde és Konyha alapító okiratát. Szabó Péter polgármester közérdekű bejelentést tett az ülésen arról, hogy közös megegyezéssel felmondott a város címzetes főjegyzője.

Forrás: TelePaks

Szeptember 12-én tartott rendkívüli ülést a képivselő-testület. Szabó Péter polgármester a napirend elfogadása előtt közérdekű bejelentéssel élt. Elmondta, hogy dr. Blazsek Balázs, Paks címzetes főjegyzője 2025. február 25-ig látja el jegyzői feladatait. A döntését, mely szerint júniustól már nem szeretne címzetes főjegyzőként tevékenykedni Pakson, a polgármester akceptálta. Szabó Péter kifejtette, hogy a közös megegyezéssel történt felmondásnak következményei vannak. Abban állapodtak meg, hogy dr. Blazsek Balázs 36 havi illetményben részesül. A polgármester ezt azzal indokolta, hogy a főjegyző 1991. január 1. óta látja el főjegyzői feladatait Pakson, tehát több, mint 33 éve, hasonlóra pedig nincs, vagy nagyon kevés példa van az országban.

Barnabás István önkormányzati képviselő (PDF) jelezte, fontos lenne, hogy konkrét adatok is hangozzanak el. A főjegyző juttatásai közérdekű adatok, erre való hivatkozással a képviselő kiszámolta: 36-szor 1,750 ezer forint az 63 millió forint, azaz ennyi jutalmat kap a főjegyző. Barnabás István elmondta még, hogy dr. Blazsek Balázs havi 97 ezer forint költségtérítést kap, illetve szolgálati autót, amelybe tavaly 2,7 millió forintért tankoltak.

A képviselő által elmondottakra Paks polgármestere úgy reagált, hogy az adatok nyilvánosan is elhangzottak, minden jogszerűen zajlott. Megjegyezte: azt gondolja, hogy erkölcsi tekintetben is a legmegfelelőbben jártak el, amikor a főjegyző jutalmáról döntöttek.

A képviselő-testület tagjai a közérdekű bejelentést követően tárgyaltak a Településképi Arculati Kézikönyv módosításáról, majd az egészségügyi alapellátási orvosi körzetekről. Pakson kilenc háziorvosi, négy házi gyermekorvosi és hét fogorvosi alapellátási körzet található, ezeket négy kivételével vállalkozások keretein belül, az önkormányzattal kötött feladat-ellátási szerződéssel látják el a személyes ellátásra kötelezett orvosok. 2024. november 30-i határidővel négy körzet vonatkozásában jár le a feladat-ellátási szerződés érvényessége, amelyek meghosszabbítását az érintett körzetekben dolgozó orvosok írásban kérelmezték. A szerződések meghosszabbítására az ülésen megadta a felhatalmazást a képviselő-testület. A Paksi Bóbita Bölcsőde és Konyha alapító okiratának módosítására is sor került, majd a városvezetés egy fellebbezési ügyet vitatott meg zárt ajtók mögött.

A rendkívüli testületi ülést a TelePaks élőben közvetítette, a felvétel visszanézhető a TelePaks YouTube-csatornáján.