A helyi adórendszert felülvizsgáló munkacsoport tevékenységéről tájékoztatott Barnabás István

Július óta dolgozik a helyi adórendszert vizsgáló munkacsoport, aminek elindításáról az akkor tartott rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület. A grémium céljáról, az eddigi tevékenységről Barnabás István önkormányzati képviselőt (PDF), a munkacsoport elnökét kérdeztük.

Ahogy arról már beszámoltunk, a július 18-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen határozott úgy a grémium, hogy elkezdi működését egy a helyi adórendszert felülvizsgáló munkacsoport, amelynek tagjairól is határoztak: Barnabás István elnök, Leber Ferenc alpolgármester, valamint Kasó Tibor vállalkozó személyében civil külső tag.

Barnabás István. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív

Barnabás István a legutóbbi testületi-ülést követően (09.12.) arról tájékoztatott, hogy a munkacsoport tevékenységének fő célja alaposan megvizsgálni a jelenlegi helyi adórendeletet, amit követően javaslatot tehetnek annak módosítására, a helyi adóapparátus működésére. Elmondta, hogy bár még nem jutnak hozzá minden szükséges információhoz, ami megnehezíti a munkát, de próbálnak haladni. – Felmértük a helyzetet mind a vagyoni típusú helyi adóztatás (építményadó, telekadó), mind az árbevétel arányos adóztatás (iparűzési adó) tekintetében. Kiemelten foglalkozunk a kapcsolt vállalkozások iparűzési adójával – olyan vállalkozások, ahol az anyavállalat a leányvállalatával valamiféle elszámolásban van – ahol azt kell megvizsgálni, hogy az iparűzés adóalap, aminek a jogszabályok szerint a szokásos piaci árnak kell lenni, valóban megfelel-e ennek, nem csak esetleg a kettejük közötti elszámoló árnak, mert ha az utóbbi az igaz, akkor valami nem jól működik. Egyelőre még az is problémát okoz, hogy hogyan állapítsuk meg, hogy mi a szokásos piaci ár. Építményadó tekintetében az a fő dilemma, hogy nagyon magas – mondta Barnabás István (PDF), aki hozzáfűzte, hogy az utóbbi tíz évben nem települt Paksra olyan vállalkozás, aki nem az atomerőműhöz kapcsolódik, aminek egyik oka a magas építményadó-fizetési kötelezettség lehet. – Egy olcsóbb építményadóztatás révén – pl. négyzetméter alapon megállapított és nem piaci forgalmi értéken alapuló – bővülhetne a vállalkozói kör, ami hosszabb távon több adóbevételt eredményezhetne – fejtegette, kiemelve, hogy a helyi adózás egy igen komplex kérdés, szakértőket is igénybe kell majd venniük, és minden döntést alaposan meg kell fontolni. Barnabás István arról is tájékoztatott, hogy még a munka elején tartanak. Szeretné, hogy amikor október 1-jén munkához lát az új képviselő-testület, írásban beszámolna a munkacsoport az addigi tevékenységéről, és a városvezetés eldönti, hogy haladjanak tovább. Hozzátette, már most látható, hogy nem végeznek addig a munkával. Kiemelte, hogy a következő mérföldkő a munkacsoport számára november közepe, mert amennyiben módosítani kívánja a testület 2025. január 1-től a helyi adórendeletet, arról novemberben dönteniük kell.