A szoptatás egy életforma

A szoptatás világnapja alkalmából várták programra a kismamákat, anyukákat a paksi védőnők a Csengey Dénes Kulturális Központba szeptember 13-án. Az eseményen előadásokat tartottak, és beszélgetésekre is lehetőség volt babagondozási témákban.

A szülést követően az újszülöttel töltött időre, azaz az aranyórára, a kizárólagos szoptatásra, annak hosszú távú jótékony hatásaira, a támogató közösség fontosságára hívja fel a figyelmet az 1992 óta megrendezett szoptatási világhét és világnap. A jeles alkalom apropóján a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Vármegyei Védőnői Szolgálatának paksi munkatársai várták a kismamákat és szülőket szeptember 13-án a Csengey Dénes Kulturális Központban. Papp Katalin védőnő, laktációs szaktanácsadó szerint jelenleg nagy szükség van a szoptatás népszerűsítésére, hiszen a tapasztalatok szerint évről-évre vagy stagnál, vagy egy kicsit csökken a szoptatási kedv.

– Fontos tudatosítani az édesanyákban, hogy a szoptatás egy életforma, amellett biológiai norma, amelyre a gyermekeknek alapvető szüksége van –

hangsúlyozta a szakember. A szoptató édesanyák számának csökkenése Papp Katalin szerint sok tényezős jelenség. Az információ hiánya, vagy a rossz információk átadása például a reklámok útján, vagy a türelmetlenség, amelyek miatt könnyebben a tápszerhez, mint biztonsági megoldáshoz nyúlnak az anyukák – emelte ki Papp Katalin, aki előadásában az újszülött jellegzetességeitől a szoptatás technikájáig széles körű tájékoztatást adott az érdeklődőknek.

Forrás: TelePaks

A rendezvényen Galambos Dóra, a négyhónapos Benett édesanyja mesélte el koraszülött kisfia táplálásának történetét, majd Bauer Rita fejlesztőpedagógus a Szoptatás a mozgásfejlődés tükrében címmel tartott előadást. Mindezek mellett a babahordozásról, a babamasszázsról, és a bőrápolásról is beszélgethettek a szakemberekkel a megjelentek.