Szijjártó Péter: a paksi bővítés mutatja, a nukleáris együttműködés visszahozhatja a racionalitást a világpolitikába

A külgazdasági és külügyminiszter Bécsben beszélt arról, hogy a nukleáris energia területén a partnerség és az együttműködés még mindig szakmai alapon nyugszik, írják a Paks II. Zrt. honlapján.

Forrás: paks2.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfői bécsi közgyűlésén beszélt a paksi projektről. Mint mondta, az atomenergiai együttműködés olyan terület lehetne, s olyan területnek is kellene lennie, amely „visszahozhatná a racionalitást, a józan észt, a békés egymás mellett élés reményét a világpolitikába”. Erre jó példának nevezte hazánkat, ahol két új reaktor építése zajlik Pakson. Kiemelte, hogy az orosz fővállalkozó mellett a projekten amerikai, francia, német, osztrák és svájci cégek is dolgoznak.

– Mindez azt mutatja, hogy a nukleáris energia területén a partnerség és az együttműködés még mindig szakmai alapon nyugszik, ami szerintem jó hír – fogalmazott.

Rámutatott, hogy a beruházás révén a nukleáris energia részesedése 70 százalékosra fog nőni az áramellátásban, miközben a gázfogyasztás hárommilliárd köbméterrel, a szén-dioxid-kibocsátás pedig 17 millió tonnával csökkenhet. – Ha figyelembe vesszük ezeket a tényeket, akkor feltehetjük a kérdést, hogy mégis mi számít zöldnek, ha a nukleáris energia nem – mondta.

A Paks II. beruházás kapcsán arról tájékoztatott, hogy a munka jól halad, hamarosan megkezdődik a munkagödör tervezési szintig történő mélyítése, a talajszilárdítás készültsége 35 százalékos, mintegy 25 ezer cölöpöt fúrtak le eddig a földbe. A helyszínen ezer ember dolgozik, s az első beton öntésére még idén sor kerül. Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan a kormányzat dolgozik a már meglévő négy paksi reaktor élettartamának meghosszabbításán is.

Szijjártó Péter, aki Magyarország mellett soros elnökként az Európai Uniót is képviselte, kitért arra, hogy

a nukleáris energia nélkül nem lehet hatékonyan felvenni a harcot a globális felmelegedés ellen, nem lesz lehetséges a 2030-as klímacélok teljesítése, nem lehet 2050-re elérni a klímasemlegességet, ahogy a párizsi klímamegállapodásban és az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési céljaiban foglaltakat sem.

A miniszter hangsúlyozta, hogy minden országnak tiszteletben kell tartani azt a szuverén jogát, hogy maga állíthassa össze a nemzeti energiamixét. Ugyanakkor azt is meg kell érteni, hogy egyetlen ország sem akadályozhatja egy másik ország biztonságos energiaellátását. – Ezért a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerepének megerősítését sürgetjük annak garantálása érdekében, hogy az államok lehetővé tegyék a más államok biztonságos energiaellátása szempontjából kulcsfontosságú nukleáris fűtőanyagok biztonságos tranzitját – jelentette ki.

Forrás: paks2.hu

Szijjártó Péter közösségi oldalán adta hírül, hogy Rafael Grossival, a NAÜ főigazgatóval is tárgyalt, akit egyebek mellett a Paks II. beruházás előrehaladásáról is tájékoztatott.

Forrás: paks2.hu