Sima győzelem a PVSK ellen

Megkezdődött a XII. Morgen Ferdinánd kosárlabda emléktorna Pakson az ASE sportcsarnokban. Az első mérkőzésen a horvát bajnokság újonca, a KK Vrijednosnice Osijek és a magyar NB I/A csoportjából a másodosztályba kiesett Kometa Kaposvári KK csapott össze, végül a jobban hajrázó Eszék örülhetett. KK Vrijednosnice Osijek – Kometa Kaposvári KK 85-80 (26-19, 19-22, 18-23, 22-16).

Fotó: Molnár Gyula

A második mérkőzés előtt megemlékeztek a fiatalon elhunyt Morgen Ferdinándról, majd a résztvevők elhelyezték virágaikat, koszorúikat.

Ezután Gulyás Róbert szakosztályelnök átadta Halmai Dánielnek a 2023/2024-es szezon legjobb U20-as férfi játékosának járó díjat.

A második meccsen a házigazda Atomerőmű, az NB I/A csoport újoncát, a Pécsi VSK-t fogadta. A vendégeknél több egykori paksi játékos – Antóni Csanád, Plézer Gábor, Frank Áron – is tagja volt a keretnek.

Fotó: Molnár Gyula

Chandler és Benke révén 5-0-ával indított az ASE, de hamar rendezte a sorait a Pécs, és három tripla és egy büntető után már ők vezettek 10-9-re a negyedik percben. Eilingsfeld közeli találata után 15-10-es paksi vezetésnél időt kértek a vendégek a hatodik perc közepén. Egy zsákolással feljöttek három pontra, de három percig ez volt az utolsó találatuk. Zsákolások, ziccerek, triplák követték egymást, egy 14-0-s szériával 29-12-re lépett el az Atom a kilencedik perc végére. A hátralévő időben Révész közelijére, két kétpontos találat érkezett válaszul.

A második negyed eleje hasonlóan alakult mint az elsőé, nem egészen négy perc alatt három triplát dobtak a vendégek, és feljöttek 37-27-re. Ezután Chandler vezérletével beindult a paksi gépezet, és fokozatosan nőtt a piros-kékek előnye. Benke közelije után 52-31-et mutatott az eredményjelző a nyolcadik perc közepén. A hátralévő időben a vasutasok két triplát és egy közelit szereztek, időt is kért Flevarakis mester a tízedik perc elején. Az utolsó találat Locket triplája volt.

A nagyszünet után tovább nőtt a két csapat közt a különbség, a vendégek csak távolról voltak eredményesek, míg a hazaiak inkább közelről szerezték pontjaikat. A kilencedik perc közepén Locket büntetői után harminc pontra nőtt a paksi előny, amit Benke még megtoldott kettővel a negyed végén.

Az utolsó negyedben már mindenki pályára lépett a paksi játékosok közül, a századik pontot Kékesi triplájával érte el az Atom.

Atomerőmű SE – PVSK-Veolia 102-71 (31-16, 27-23, 22-9, 22-23).

ASE: Chandler 26/9, Lockett 9/3, Dukes 14/3, Eilingsfeld 2, Révész 9, Benke 20/3, Halmai -, Géringer -, Kékesi 6/6, Dorogi 5/3, Lake 11, Kucsora -.

Pénteken (09.20.) a harmadik helyért a Kaposvár a PVSK-val mérkőzik, a döntőben ASE – Eszék összecsapás lesz.