Volánbusz – Az egységes helyjegyrendszerről

A MÁV és a Volánbusz összeolvadásával új, egységes helyjegyrendszer lépett életbe a Volánbusz országos távolsági járatain. A korábbi távolsági kiegészítő jegyek helyett augusztus 5-től bevezették a helyjegyrendszert, amelynek ára távolságtól függetlenül 300 forint.

Fotó: TelePaks

Szeptember első hetével lezárult a Volánbusz tesztüzemben elindított, nem kötelező helyfoglalási rendszerének első hónapja. A MÁV és a Volánbusz összeolvadásával új, egységes helyjegyrendszer lépett életbe a Volánbusz járatain. A korábbi távolsági kiegészítő jegyek helyett augusztus 5-től bevezették a helyjegyrendszert.

Váczi Viktor, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának MÁVINFORM sajtóügyeletese azt mondta, ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól opcionálisan foglalható helyjegy a távolsági járatokra is. Mint mondta, a helyjegyrendszert több lépésben vezetik be, az első időszakban csak a Budapestről induló, illetve oda érkező távolsági autóbuszokon érhető el. Ez azt jelenti, hogy az 1010 és 1257-es járatszámok közé eső viszonylatszámú járatokon lehet a helyjegyet megváltani.

A Budapestről induló járatok után a következő lépés majd az lesz, hogy a szolgáltatás a vidéki városok között is megjelenik. Jelenleg, ha valaki Paksról Budapestre utazik, még nem kell helyjegyet váltani, de ha azt szeretné, hogy visszafelé biztos helye legyen az autóbuszon, érdemes megváltania a helyjegyet. Váczi Viktor úgy tájékoztatott, hogy az új rendszer bevezetésével egységesítik a Volánbusz és a MÁV tarifarendszerét, amely várhatóan átláthatóbbá teszi majd a jegyvásárlást. Mint mondta ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a távolsági vonatokhoz hasonlóan a távolsági autóbuszokon is az egységes 300 forintos helyárral tudnak az utasok maguknak helyet biztosítani.

A helyjegy a Volánbusz és a MÁV-START pénztáraiban, illetve a MÁV-START automatáiból is megváltható, akár már 60 nappal az utazás előtt. A jegy az online csatornákon vásárolva csak 285 forintba kerül.

A MÁVINFORM sajtóügyeletese kiemelte, hogy a helyjegyet váltó utasoknak a kiindulási állomáson a busz indulása előtt 15 perccel meg kell érkezniük a felszállóhelyre. Ez azért fontos, mert indulás előtt 10 perccel a fennmaradó ülőhelyeket a többi helyjegyet előre nem váltó utas már elfoglalhatja.

A helyjegy a meglévő menetjegy, ország- vagy vármegyebérlet, napijegy, illetve a jogszabály alapján ingyenes utazási lehetőséget biztosító valamennyi igazolvány és igazolás mellé is megváltható.

A Volánbusz Zrt. nemrégiben kiadott sajtóközleményében azt írták, hogy az első időszak tapasztalatai nyomán számos kérdés érkezett társaságukhoz, amelyekre igyekeznek a közleményben válaszokat adni, illetve segítséget nyújtani utasaiknak. A sajtóközlemény ide kattintva elérhető.