Módosították a költségvetést

A 2024-es költségvetési rendelet módosításáról döntött ma (09.25.) rendkívüli ülésen a képviselő-testület: 1 milliárd 388 millió forint átvezetéséről határozott a grémium a költségvetési egyensúlyért. A rendelet módosítására a központi adóelvonás miatt volt szükség.

Fotó: Babai István

Augusztus 14-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amelyben különleges gazdasági övezetet jelölt ki a kormány Paks közigazgatási területén. A helyi adó jelentős részének elvonását jelentő döntés miatt a város idei költségvetési rendeletét módosítani kellett, hogy az önkormányzat gazdálkodásbiztonsága megmaradjon.

– Közel 1 milliárd 400 millió forinttal kellett csökkenteni a költségvetési főösszeget, megőrizve a bevételi és a kiadási oldal egyensúlyát. A bevételi oldalon 1,388 milliárd forinttal csökkentek az adóbevételeink, a kiadási oldalt ehhez kellett alakítani. Egymilliárd forinttal csökkentettük a felhalmozási kiadásokat, ebből 147 millió forinttal a céltartalékainkat. A fennmaradó összeg tekintetében a még nem kötelezettség vállalt feladatainkat vettük ki és halasztottuk el. Itt volt egy kivétel, a strand nagymedencéjének felújítására szóló szerződést fel kellett mondanunk, amellyel gyakorlatilag egy új, stabil költségvetés alakult ki – tájékoztatott Szántó Zoltán. Paks alpolgármestere azt is elmondta, hogy a működési kiadások kapcsán voltak olyan intézmények, gazdasági társaság, illetve egyesület, akiket ez érintett. – Mindenkivel előzetesen lefolytattuk az egyeztetéseket, és mindenki tudomásul vette ezeket a változásokat – tette hozzá.

– Ahogy az iparűzési adó, építményadó elvonásáról döntöttek, kezdeményeztem egy olyan testületi ülés összehívását, ahol felülvizsgáljuk a mostani költségvetésünket. Eddig elodázták ezt a döntés, ezért mondtam köszönetet azoknak a képviselőtársaknak, akik érezték annak súlyát, hogy ezt a döntést meg kell hozni, és megteremtették annak a lehetőségét, hogy egyensúlyi költségvetéssel lehessen átvenni a várost – mondta Heringes Anita, Paks megválasztott polgármestere, hangsúlyozva, hogy nagyon nehéz döntést kellett meghozniuk, ami nélkül fenntarthatatlanná vált volna a város költségvetése.

– Az összes tervezést leállítottuk, ami még ebben a negyedévben megtörtént volna. Ezen kívül leállítottuk az évek óta húzódó strandberuházást, a mai napig nem értjük, hogy miért nem valósult meg. Jelen helyzetben nem tudnánk miből kifizetni. Ezen kívül sajnos a sportegyesületeink támogatását is fel kellett mondani, ami nekem különösen fájó pont, mert országgyűlési képviselőként anno, amikor ezeket a sporttámogatásokat elvették tőlük, megküzdöttem azért, hogy visszakaphassák. Ugyanilyen komolyan fogok most is küzdeni azért, hogy ez a pénz visszajöjjön Paksra. És bár a nyilatkozataimban elmondtam, hogy előremutató tárgyalásokat folytattunk miniszter urakkal, az októberi testületi ülésre egy rendelettervezettel készülök, ahol a képviselő-testületet megkérem arra, hogy tegyünk javaslatot a kormánynak az igazságos és a térség számára is elfogadható döntésért ezeknek az összegeknek a kifizetéséről – összegzett. Kiemelte: fontos számukra a Paks II. beruházás, ezért egy fenntartható városra van szüksége a Paks II. projektnek és a kormányzatnak. – Hiszek abban az ígéretben, hogy nem kívánják ellehetetleníteni városunkat, és mindent megteszek azért, hogy még idén be tudjunk hozni egy olyan költségvetés-módosítást, ami arról szól, hogy újraindítjuk az összes tervezést, visszaadjuk a sportegyesületeinknek a támogatást, és egy új költségvetéssel tudunk nagyjából újrakezdeni – hangsúlyozta Heringes Anita.

A rendkívüli ülésen az árvízzel kapcsolatos vis maior pályázat benyújtásáról is határozott a testület. – Nemcsak az eddig megtett óvintézkedések jelentenek anyagi terhet az önkormányzatnak, hanem a még hátralévő védműbontási munkálatok és a fertőtlenítés is. Bízom abban, hogy a tervezett 8 millió forintnál jelentősen alacsonyabb összegnél állnak meg az árvíz miatti kiadások, a vonatkozó kormányrendelet alapján ennek 70 százalékát tudjuk visszaigényelni a pályázaton – mondta Szántó Zoltán, hozzátéve, hogy példaértékű volt az az együttműködés, amit a helyi szereplők folytattak az árvízi védekezésre való felkészüléskor, majd a helyzet menedzselése kapcsán. – Külön köszönöm a DC Dunakom Zrt. munkavállalóinak azt a rengeteg munkát, amit elvégeztek annak érdekében, hogy Pakson az élet és vagyonbiztonság rendben legyen – emelte ki.

A Paksi Közlekedési Kft. korábban visszavont pályázatairól is tárgyalt a testület. – Korábban visszavontuk az IKOP Plusz pályázati támogatását, illetve azt, hogy a cég ügyvezetője aláírhassa a támogatási okiratot, és ehhez kapcsolódóan átmeneti rulírozó hitelt tudjon felvenni, valamint ezzel egy időben visszavontuk a nemzetközi pályázatokat is. A mai döntés arról szól, hogy a kisebb értékű nemzetközi pályázatok nyitva állnak a Közlekedési Kft. előtt, azokon részt tud venni. Ez az önkormányzat számára plusz kiadást nem jelent majd. Az IKOP Plusz pályázat kapcsán pedig felvettük a kapcsolatot az irányító hatósággal, mellyel a következő városvezetés már közvetlenül tud tárgyalni, a felmerült kérdéseket megvitatni – összegzett Szántó Zoltán.

– 4,3 milliárdos beruházásról szól, amit megkapnánk az Európai Uniótól, de a jelenlegi költségvetéssel nem látható, hogy ez egy fenntartható fejlesztés lenne–e. Azért megyünk tárgyalni az irányító hatósághoz, hogy át lehet-e alakítani ezt a pályázatot úgy, hogy egy felelősségteljes döntéssel elfogadható legyen, vagy nem lehet átalakítani. Nagy kérdés, hogy a pályázat előkészítésére elköltött 630 millió forintra van-e visszafizetési kötelezettségünk ha nem hívjuk le a következő pályázati összeget. Ha így írták alá a pályázatsorozatot, az nem túl felelős hozzáállás. Ezért mindent meg fogunk vizsgálni, és az irányító hatóságoknál kezdeményezni, hogy ne legyen visszafizetési kötelezettségünk – tájékoztatott Heringes Anita.

Az ülés végén Barnabás István képviselő beszámolt a helyi adózást felülvizsgáló, az adóreformot előkészítő munkacsoport munkájáról, és arra tett javaslatot, hogy később vizsgálják meg egy adóosztály felállításának szükségességét.

A rendkívüli testületi ülés visszanézhető a TelePaks YouTube-csatornáján és a telepaks.net oldalon.