TEIT-nap Dunaszentbenedeken

Dunaszentbenedek adott otthont idén a TEIT-napnak, ahol a felnőtteket szakmai előadássorozat, a gyerekeket pedig vetélkedő várta. Az eseményen adták át a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. (RHK Kft.) plakátkészítő pályázatának díjait.

– A TEIT minden évben megteremti annak lehetőségét, hogy kötetlen formában is beszéljünk azokról az ügyekről, amelyek a társulást érintik. Az idei év rendhagyó, mert immár egy Duna-híd köti össze a folyó két partján élőket – mondta köszöntőjében dr. Filvig Géza. A TEIT elnöke hangsúlyozta: a társulás évtizedek óta működik, ellenőrzi mind az atomerőmű, mind a radioaktívhulladék-tároló tevékenységét, hogy hiteles információkat tudjon eljuttatni a lakossághoz.

– Hazánk villamosenergia-ellátása miatt fontos a Pakson lévő nukleáris létesítmények fenntartása, bővítése. Nekünk viszont az a fontos, hogy megismerjük ezeket, és meggyőződjünk arról, hogy biztonságosan működnek

– hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, a TEIT-napok azt a célt is szolgálják, hogy a gyerekek értesüljenek arról, hogy atomerőmű, nukleáris létesítmények is működnek a környezetükben. Ezért is kapcsolódik az ügyességi feladatokat is felsorakoztató vetélkedő az energetika, az atomenergia kérdésköréhez. Az áradás miatt ezt a programot a Duna-part helyett a sportpályán rendezték, amely így gyermekzsivajtól volt hangos ezen a délelőttön.

Fotó: Babai István

A református egyház előadótermében mindeközben a TEIT három nukleáris partnerének képviselői tartottak tájékoztatót. A sort Plesz-Kereki Bianka, az RHK Kft. osztályvezetője nyitotta fűtőelemekről szóló előadásával. Majd Dohóczki Csaba, a Paks II. Zrt. kommunikációs főszakértője ismertette a Paks II. beruházás aktualitásait, és beszélt a társaság ESG stratégiájáról. Végül Czibula Mihály adott tájékoztatást a paksi atomerőmű tervezett üzemidő-hosszabbításáról. A projektvezető azt mondta, hogy

az atomerőmű hatalmas érték, ezért mindent el kell követni, hogy mindaddig részt vegyen az áramtermelésben, amíg megfelel a biztonsági követelményeknek.

A szakmai program után adták át az RHK Kft. plakátkészítő versenyének díjait. Alsó tagozatos kategóriában Báló Olivér, Kovács Ábel, Koltai Roland, a felső tagozatosok versenyében pedig Kövi Dorka, Budavári Luca, Turi Laura végzett az első helyen.