GMF – világszintű együttműködés

Első ízben kapott teret a nukleáris létesítmények és befogadó térség kapcsolata a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közgyűlésén. A szervezet Bécsben tartott 68. közgyűlésének egyik panelbeszélgetése foglalkozott ezzel a témával, amelynek kiemelt szerepét mutatja, hogy a panelbeszélgetést Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója nyitotta meg.

Forrás: magánarchívum

– Ez azt jelzi számunkra, hogy a NAÜ egyre fontosabbnak, hangsúlyosabbnak tartja a nukleáris létesítmények körüli önkormányzatok európai szövetsége (GMF) munkáját, amit mi örömmel fogadtunk – mondta Dohóczki Csaba, a GMF alelnöke. Mint elmondta, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szorgalmazza, hogy a nukleáris létesítmények térségében alakult önkormányzati társulások világszinten működjenek együtt. Emiatt az európai önkormányzati szövetség tagjai mellett Észak-, illetve Dél-Amerikából és Japánból is voltak meghívottak a panelbeszélgetésen.

– A GMF már aláírt egy globális együttműködési megállapodást Kanadával és az Amerikai Egyesült Államokkal, és a szélesebb körű kapcsolat kiépítésével is egyetért, de ennek a keretrendszerét meg kell teremteni

– mondta Dohóczki Csaba. Arról is beszámolt, hogy a panelbeszélgetésen a Tomori Pál híd születéséről beszélt, mint a hazai nukleáris létesítmények és környező települések, jelesül a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) tagtelepüléseinek közös eredménye. Elmondta a résztvevőknek, hogy az új atomerőmű építése kapcsán fogalmazódott meg az igény, amit a kormány akceptált, és megépítette az átkelőt. A híd megteremtette a lehetőséget arra, hogy a Bács-Kiskun vármegyeiek is szerephez jussanak akár munkavállalóként, akár vállalkozóként, szolgáltatóként a működő vagy éppen az épülő atomerőműben.