Megkezdődött a tervezési szintig történő talajkiemelés

Folytatódik a munkagödör kialakítása az 5. blokk területén – jelentette be Szijjártó Péter.

Fotó: Paks II. Zrt.

A most elkezdett munkákkal egyes helyeken a 23 méteres mélységet is eléri majd a Paks II. Atomerőmű munkagödre, amelynek kialakítása 2022-ben indult, először a talajvíz szintjéig, 5 méteres mélységig. Ezt követte a résfal megépítése, és az 5. blokk területén a talajszilárdítás befejezése, amelyek után szeptember 24-én megkezdődött az úgynevezett tervezési szintig történő talajkiemelés, írják a paks2.hu honlapon.

– Az eddigi kitermelt másfél millió köbméter föld után még kétmillió köbméter kitermelésére kerül sor – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy ezután következik az első beton öntése.

A miniszter hozzátette: ez azért is fontos, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) terminológiája szerint az első betonöntéstől minősül építés alatt állónak az atomerőmű. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az orosz kivitelező által vezetett nemzetközi atomerőmű-projektben hatékonyan működnek együtt német, francia, amerikai, svájci, osztrák és magyar alvállalkozók.

Forrás: paks2.hu