Helytörténeti esték a múzeumban

Folytatódik a Helytörténeti Esték előadássorozat a városi múzeumban. Dr. Hanol János helytörténész Üdvözlet Paksról – képek és történetek városunk múltjából címmel tartott vetítéssel illusztrált előadást a múzeum foglalkoztató termében.

Dr. Hanol János szerint a régi paksi képeslapok reneszánszukat élik, így előadásainak mindig lesz aktualitása. Gyűjteménye mintegy 400 darabból áll, amelynek legjavát válogatta ki az előadásra, hogy keresztmetszetet adjon a paksi képeslapok első kiadásától, 1899-től napjainkig. Elmondása szerint visszaköszönnek a képekről az évek során lebontott, vagy átépített épületek, megelevenedik a korabeli főutca világa, az iskolák, a templomok, a közigazgatási épületek és feltűnik rajtuk a paksi polgár is. Dr. Hanol János kiemelte, hogy fontos egy képeslap esetében a hátlap, hiszen a kacskaringósan megírt sorok mondanivalója a megszólítástól a dátumozásig korszakonként más és más képet mutat. Dr. Hanol János folyamatosan bővíti gyűjteményét, aukciókon licitál a képeslapokra, így rendszeresen új információkkal szolgálhat az érdeklődők számára.

Dr. Fazekas Ferenc, a Paksi Városi Múzeum igazgatója arról tájékoztatott, hogy a helytörténeti sorozat tovább folytatódik október 30-án, akkor Nagy Balázs, a Pákolitz István városi könyvtár igazgatója egy paksi világfiról, Trebitsch Ignácról tart előadást. Őt dr. Váradi Zoltán kandidátus, címzetes egyetemi tanár, a Tolna Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója követi november 28-án, aki egy kevéssé ismert történeti időszakról tart előadást Paks története a vármegye török hódoltság utáni újjászervezésekor címmel. A programsorozatot idén a holokauszt emlékévhez kapcsolódóan Schönveitz János Arccal a valóságnak – Holokauszt Pakson. Sorsok és történetek 80 év távlatából című előadása zárja december 12-én. Az előadások ingyenesek, és 17 órakor kezdődnek.