Kiütés a nyitányon

Elkezdődött a bajnoki pontvadászat a férfi kosárlabda NB I/A csoportjában. Az Atomerőmű SE csapata Budapesten a Ludovika Arénában lépett pályára, az Endo Plus Service-Honvéd ellen. A piros-kékek keretéből kisebb sérülés miatt hiányzott Kovács Ákos, a csapat kapitánya, de a többiek játékára számíthatott Kostas Flevarakis vezetőedző. Ebben a hónapban már találkozott egymással a két csapat, húsz nappal ezelőtt a nyíregyházi Sitku Ernő-emléktorna döntőjében 87-57-re győztek Révész Ádámék. A képet árnyalja, hogy a piros-fehérek azon a mérkőzésen három légióssal álltak fel, azóta szerződtették a Pakson is megfordult Milos Grubort. Nos Grubor ide, Grubor oda, ezúttal sem úszta meg a Honvéd a nagyarányú vereséget, a gyengébbre sikerült második negyed kivételével esélyt se adtak a hazaiaknak Kostas Flevarakis tanítványai. A mezőny legjobbja J.J. Chandler volt, 35/21 pont és 13 lepattanó került a neve mellé.

Két kimaradt paksi tripla kísérlettel indult a mérkőzés, majd Lake közeli találatával szerzett vezetést az Atom. Hazai távoli találat volt a válasz, Benke közelije után 3-4-et mutatott az eredményjelző. Chandler hármasa, Lake közeli, majd Dukes távolija után már hat pontra nőtt az előny. A hatodik perc elején Chandler zsákolása után időt kértek a hazaiak 7-15-nél. Fokozatosan növelte előnyét az ASE, Chandler hármasa után 12 ponttal léptek el. Az utolsó percben már tizenöttel is vezetett a Paks, de a végén egy 2+1-es akcióval zárkóztak a hazaiak.

Nagyon rosszul indult a második felvonás, az első percekben Révész gyorsan összeszedett két személyi hibát a saját palánk alatt, le is vitte a pályáról Flevarakis mester. Sorra maradtak ki a paksi dobások, a hazaiak pedig belelkesedtek, és egy 10-0-ás szériával feljöttek 28-30-ra. Négy perc elteltével Chandler büntetőből szerezte meg a negyed első ASE pontját. Sikerült megállítani a hazaiakat, és hibázásra kényszeríteni, sikerült újra növelni az előnyt. Ennek ellenére többször is tanácstalanok voltak támadásban a piros-kékek, az első negyedhez képest kevés pontot szereztek, de megtartották a tíz pont feletti előnyüket.

A nagyszünet után újra a paksi csapat akarata érvényesült, szigorítottak a védekezésen, és fokozatosan növelték az előnyt. A harmadik percben Dukest a kezénél/felkarjánál rántották le, ápolni kellett, már nem is jött vissza a mérkőzés során. A labdát a Honvéd, reklamálásért a technikai büntetést az ASE pad kapta. A csereként beálló Halmai rögtön agilisan kapcsolódott a játékba, és egy percen belül már megszerezte első pontjait büntetőből. A hatodik perc végén Benke kétpontosával meglett a 20 pont előny, 41-61-et mutatott az eredményjelző. Ezután Locket percei következtek, a negyed utolsó négy percében rajta kívül csak magyar játékosok voltak a pályán a paksi csapatban. Az utolsó másodpercekben Benke dobott rá távolról, nem találta el a gyűrűt, reklamálta, hogy a kezére ütöttek, technikait kapott. A Honvéd kihagyta a büntetőt.

Az utolsó negyedben már csak a különbség volt a kérdés. Nem álltak le a piros-kékek, Eilingsfeld közép-távolról, Locket és Chandler is távolról talált be, majd J.J. kétszer is zsákolt egymás után, 54-84-nél időt kértek a hazaiak az ötödik perc végén. A hátralévő időben már mindenki pályára lépett a piros-kékeknél, és biztosan tartották az előnyt.

Endo Plus Service-Honvéd – Atomerőmű SE 60-91 (18-30, 19-18, 10-24, 13-19)

ASE: J.J. Chandler 35/21, Lockett 16/3, Dukes 8/6, Eilingsfeld 4, Révész 2, Benke 17/9, Halmai 2, Géringer -, Kékesi -, Dorogi 2, Lake 5, Kucsora-.

Forrás: kosarlabda.ase.hu