KSH – Tájékoztatás lakossági adatgyűjtésről

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatja a lakosságot, hogy önkéntes adatszolgáltatáson alapuló Időmérleg adatfelvételt hajt végre 2024 áprilisa és 2025 márciusa között Pakson. Az adatgyűjtés a lakosság életmódját, életkörülményeit, időfelhasználását vizsgálja. A legutóbbi felvétel több mint tíz évvel ezelőtt készült, ezért különösen fontos, hogy friss, pontos és megbízható adatok álljanak rendelkezésre az emberek időfelhasználásáról.

Az adatgyűjtés 242 településen zajlik. A Magyarországon felkeresendő körülbelül 36 ezer személyt véletlenszerű kiválasztással jelölték ki. Az adatgyűjtés során a KSH megbízásából a Statek Kft. fényképes igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel a válaszadókat. Minden sikeres személyes vagy telefonos interjút követően a válaszadók ötezer forint értékű ajándékutalványt kapnak postai úton. Az adatszolgáltatóknak lehetőségük van a kérdőív online kitöltésére is. Az interneten válaszolóknak a kérdőív és a napló együttes kitöltéséért tízezer forint értékű vásárlási utalványt küldenek.

A Központi Statisztikai Hivatal minden adatot a hazai és az európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok (a 2016. évi CLV. törvény és a 2016/679 EU-rendelet) rendelkezéseivel összhangban, bizalmasan kezel. A válaszadók személyes adatait a jogszabályoknak megfelelően védi. A résztvevők válaszaiból kizárólag névtelen, összesített statisztikák készülnek, amelyekből a felvételben résztvevők nem azonosíthatók. Az adatkezelési tájékoztató elérhető a felmérés weboldalán: www.ksh.hu/idomerleg

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com/Unsplash
A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com/Unsplash