Győzött az ASE az Alba Fehérvár ellen

A férfi kosárlabda NB I/A csoportjában a második forduló nyitó mérkőzésén hazai pályán fogadta az Alba Fehérvárt az Atomerőmű SE csapata. A piros-kékek keretében már az első forduló után kényszerű cserét kellett végrehajtani, a Honvéd elleni meccsen súlyos sérülést szenvedett Kahlil Dukes helyére Yasiin Yousef Josephet szerződtette a klub. Továbbra is sérült Kovács Ákos, a csapat kapitánya, de a többiek játékára számíthatott Konstantinos Flevarakis vezetőedző.

Fotó: Molnár Gyula

Kimaradt paksi tripla volt az első kísérlet, ami után a vendégek közelről betaláltak. Chandler távolija már az Alba gyűrűjében kötött ki, majd egy labdaszerzés utáni gyors indításból Eilingsfeld zsákolt, két perc elteltével 5-2-t mutatott az eredményjelző. Chandlert faultolták technikai büntetést érően, a sértett mind a kétszer betalált a gyűrűbe. Lockett közelről, majd büntetőkből volt eredményes, fokozatosan nőtt a paksi előny. Chandlerrel nem tudtak mit kezdeni a fehérvári védők, kétszer is közelről mattolta őket, 15-6-nál időt kértek a vendégek az ötödik perc végén. Ezután felváltva estek a találatok, Révész is beköszönt, majd Eilingsfeld zsákolt ismét, nyolc perc elteltével 21-13 volt az eredmény. Chandler 2+1 és Eilingsfeld közeli után a negyed utolsó pontjait a vendégek szerezték büntetőkből.

A második felvonás első felében inkább a küzdelem dominált, sok volt a kimaradt hazai kísérlet, majd Joseph megszerezte első paksi pontjait, Lake zsákolása után 32-24 volt az eredmény. Két vendégtriplára, és egy közelire csak Eilingsfeld közelije volt a válasz, 34-32-re feljöttek a kék-fehérek, időt kért Konstantinos Flevarakis. A gyűrű alól talált be Lake, majd Halmai labdaszerzése után Benke dobott egy ziccert. Továbbra is nagy küzdelem folyt minden labdáért, tapadt az Alba, 5-6 pontnál többel nem sikerült ellépnie a hazai társaságnak. Joseph triplája után nyolc perc elteltével időt kértek a vendégek 46-40-nél. A hátralévő időben mindkét oldalon kimaradtak a helyzetek, végül a gyűrű alól a dudaszóra betalált a Fehérvár.

Fotó: Molnár Gyula

A nagyszünet után Lockett először egy hármast, majd egy kétpontost szerzett, 51-44-re alakítva az állást. Ezután Benke is betalált, de jött rá a válasz, egy triplával és egy közelivel 54-52-re zárkóztak a vendégek. Benke révén tartotta a lépést a paksi csapat, egy triplája és labdaszerzés utáni közelijével 59-54-re alakította az eredményt. A negyed közepén a bírók léptek elő főszereplővé, fura ítéletek születtek, a közönség pedig sokszor hangosan tüntetett a ténykedésük miatt. Megzavarodott egy kicsit a paksi csapat, a vendégek pedig kihasználták a lehetőségeiket, és a hetedik perc végén egyenlítettek. Joseph közelije után újra a hazai csapat vezetett, Révész is betalált, de jött rá egy távoli válasz. Benke hármasával négy pontra nőtt az ASE előnye, de az utolsó kosarat a vendégek szerezték.

Óriási izgalmakat és küzdelmet hozott a negyedik felvonás, egy triplával átvették a vezetést a fehérváriak, de nem sokkal később az irányítójuk begyűjtötte ötödik személyi hibáját. Benke egyenlített, majd Eilinsfeld közelije után 72-70-re átvették a vezetést a piros-kékek. Az egykor paksi színekben játszó Vojvoda két hármast is bevágott egymás után, 72-76-ra módosult az eredmény. Benke, Chandler révén sikerült egyenlíteni, de a vendégek ekkor még visszavették a vezetést. A hetedik perc elején Lake is megkapta ötödik hibáját, de mégis a vendégek kértek időt. Eilingsfeld büntetői, Benke és Lockett közelije után 85-80-ra alakult az eredmény, a kilencedik perc elején ismét a vendégek kértek időt. Chandler távolija után már nyolc ponttal ment az ASE, de egy kettessel és egy hármassal visszajött az Alba egy találatra 21,5 másodperccel a vége előtt. Egyből időt is kért a paksi pad. A hátralévő időben már faultolni kellett Vojvodáéknak, Chandler és Eilingsfeld pedig biztos kézzel értékesítette a büntetőket.

Atomerőmű SE – Alba Fehérvár 92-85 (26-20, 20-22, 23-25, 23-18).
ASE: J.J. Chandler 25/6, Lockett 13/3, Joseph 7/3, Eilingsfeld 16, Révész 4, Benke 22/9, Halmai –, Géringer NJ, Kékesi NJ, Dorogi NJ, Lake 5, Kucsora NJ.

Kosta Flevarakis: Nagy meccs volt, tudtuk, hogy kemény lesz, az Alba az egyik bajnokesélyes. Nekünk viszont van egy sérültünk, akit gyorsan pótolni kellett. A felkészülés alatt a támadásaink Dukesra és Chandlerre lettek építve, így amikor J.J.-t a négy hibája miatt pihentetni kellett több mint tíz percig, akadoztak a támadások. Remek hangulat volt, sokat segített a közönség, megyünk tovább.

J.J. Chandler: Egy jó meccs volt, tudtuk, hogy kemény lesz. Jó ritmusban jöttünk fel, volt egy kis hullámvölgy, de összezártunk és nyertünk.